Pátek, 29. března 2024

Ochranáři kritizují návrh na snížení poplatků za zábor půdy

Ochranáři kritizují návrh na snížení poplatků za zábor půdy

Ochránci přírody kritizují návrh na snížení poplatků za zábor té nejkvalitnější zemědělské půdy. V novele, kterou v úterý zveřejnilo ministerstvo životního prostředí, totiž přibližně na polovinu klesly koeficienty ekologické váhy, na jejichž základě se vypočítává cena půdy. Ty se navíc nově nebudou sčítat, ale bude použit pouze ten nejvyšší z nich.

Tyto koeficienty se uplatňují také v chráněných krajinných oblastech, ochranných pásmech vodních zdrojů nebo v chráněných oblastech přirozené akumulace vod. Český svaz ochránců přírody proto v prohlášení zaslaném ČTK upozorňuje, že jejich snížení a ukončení jejich kumulace povede ke zlevnění výstavby v přírodně cenných územích.

Podle ministerstva životního prostředí se muselo od sčítání koeficientů upustit, protože se ceny za pozemky kvůli němu někdy šplhaly do neadekvátní výše. "Tím, že se ty koeficienty sčítaly, tak byly v některých případech ty částky extrémní a vymykaly se i ve srovnání s okolními zeměmi," řekl ČTK mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Ochránci přírody se obávají, že v rámci meziresortního připomínkového řízení, do něhož teď novela míří, budou ministerstvo průmyslu a agentura CzechInvest tlačit na ještě větší snižování těchto poplatků. "Návrh je v příkrém rozporu s volebními sliby koaličních stran, které navrhovaly zvýšení úrovně ochrany zemědělské půdy," poznamenal předseda Českého svazu ochránců přírody Libor Ambrozek, někdejší ministr životního prostředí.

Platby za vynětí půdy z půdního fondu se zvyšovaly v roce 2011. Podle ministerstva tak chtělo tehdy Česko kvůli masivní výstavbě solárních elektráren odradit investory od zabírání zemědělské půdy. Tato obava však pominula a stát se především u půdy nejvyšší kategorie snaží tuzemské ceny za odnětí srovnat s okolními státy Evropské unie. Konkrétní částky jsou vzhledem ke koeficientům natolik variabilní, že je ministerstvo nechce zveřejňovat, uvedla mluvčí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů