Úterý, 16. dubna 2024

Břeclav platí miliony za špatné třídění odpadu, bude ho hlídat

Břeclav platí miliony za špatné třídění odpadu, bude ho hlídat

Až pět milionů korun navíc stojí ročně Břeclav špatné třídění odpadů. Lidé totiž do kontejnerů na zelený a dřevěný odpad hází odpad komunální, za jehož odvoz a uložení na skládku radnice platí peníze navíc. ČTK to dnes řekla mluvčí Břeclavi Eliška Windová. Město kvůli tomu zřídí první hlídaný svoz odpadu a omezí místa, na kterých se budou kontejnery nacházet.

V Břeclavi mají obyvatelé na více než 20 místech k dispozici velkokapacitní kontejnery na zelený a dřevěný odpad. Stále častěji v nich ale končí odpad směsný. "V kontejnerech nalézáme vše od pneumatik přes matrace až po záchod. Měla by tam přitom být jen tráva, stromy nebo skříně bez čalounění," uvedla Windová. Podle ní se nádoby nacházejí převážně v zahrádkářských oblastech, aby sloužili zahrádkářům. "Občané si tyto kontejnery přáli," poznamenala mluvčí.

Podle vedoucí odboru rozvoje a správy břeclavské radnice Jany Šupové ale fotopasti odhalily desítky lidí z okolních obcí, podnikatele a příslušníky sousedních států, jak do kontejnerů vhazují různý odpad. "Chceme tomu zabránit," sdělila

Břeclav se rozhodla zrušit kontejner na stanovišti Hraničář u ulic Budovatelská, Nádražní a Gagarinova a také v ulici Říční. "Aby tam nevznikaly černé skládky, posílíme hlídkovou činnost městské policie a nasadíme fotopasti," doplnila Šupová.

"Pokud někoho chytíme, jak zakládá černou skládku, můžeme mu na místě uložit pokutu až tisíc korun. Když případ postoupíme do správního řízení, hrozí pokuta až 50.000 korun," informoval mluvčí břeclavských strážníků Zdeněk Novák.

"Na dalších místech, a to na Rovnici, ulici Tylova a Pod Zahradami budou kontejnery vždy jen ve středu a druhý den je odvezeme. Na sídlišti ČSA v ulici Záhumní v nejbližší době zřídíme hlídané stanoviště. Každou sobotu přistavíme velké kontejnery na objemný a zelený odpad. Bude u toho pracovník, který na vše dohlédne," sdělila Šupová.

Odpad všeho druhu mohou lidé vozit do sběrného dvora, který je otevřený kromě neděle denně od 8. do 17. hodiny. Břeclav ročně platí celkově za svoz odpadu okolo 20 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů