Sobota, 20. dubna 2024

Středočeši budou moci znovu žádat o kotlíkové dotace od 8. září

Středočeši budou moci znovu žádat o kotlíkové dotace od 8. září

Středočeský kraj začne znovu přijímat žádosti o takzvané kotlíkové dotace 8. září. Slavnostní zahájení druhého kola projektu je plánováno 5. září na výstavě zaměřené na tepelnou techniku v Lysé nad Labem, kde bude mít hejtmanství informační stánek, sdělila dnes ČTK Markéta Vítková z krajského úřadu. Dotace má přispět ke zlepšení kvality ovzduší, rozdělovat se bude celkem 80 milionů korun.

"V areálu výstaviště zřídí Středočeský kraj stánek, ve kterém budou od pátku do neděle odborní pracovníci krajského úřadu zájemcům o kotlíkovou dotaci vysvětlovat, jak vyplnit potřebný formulář žádosti, i další podrobnosti, které jsou pro úspěšné podání žádostí potřebné. Samotný příjem žádostí bude zahájen v pondělí 8. září na Krajském úřadu Středočeského kraje," uvedl hejtmanův náměstek pro životní prostředí Marek Semerád (ČSSD).

Na výměnu starých kotlů za nové bude ve středních Čechách tentokrát k dispozici dvojnásobná částka proti první výzvě vypsané v loňském roce. Díky tomu bude možné uspokojit větší počet zájemců. Středočeský kraj se na této sumě podílí stejnou výší jako ministerstvo životního prostředí ČR, tedy 40 miliony Kč. Protože kontrola podaných žádostí trvá několik měsíců, bude možné čerpat dotaci až v příštím roce.

O první kolo programu byl loni od počátku enormní zájem. Žádosti podávali lidé od 2. září. Kolem budovy úřadu tehdy stáli zájemci v dlouhé frontě, někteří tam dorazili už v noci. Vyčleněných 40 milionů korun se vyčerpalo během čtyř dnů, kraj se tehdy na výzvě podílel 20 miliony. Kladně vyřízeno bylo 912 podaných žádostí.

Příspěvek z takzvaných kotlíkových dotací je asi 50 procent kupní ceny kotle, jeho maximální výše může být pro určité typy kotlů až 60.000 korun. Dotace je určena pro domácnosti, které vymění ručně plněné kotle na tuhá paliva za nízkoemisní automatické kotle na uhlí, biomasu, jejich kombinaci či za kotel plynový. Ministerstvo životního prostředí spustilo program i v dalších krajích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů