Sobota, 20. dubna 2024

Letadla - šetrnější, ekologičtější...

Letadla - šetrnější, ekologičtější...

Z velmi podobných vizí trhu, jako má Airbus, vycházejí logicky také experti z konkurenčního Boeingu. Jejich strategie obsahuje až překvapivě exaktní čísla.

"V příštích dvaceti letech předpokládáme světovou poptávku po 35 280 nových dopravních letadlech v hodnotě 4,8 bilionu dolarů. Očekáváme, že 14 350 z těchto nových strojů nahradí stará, méně efektivní letadla v rámci snižování nákladů na létání a omezení emisí oxidů uhlíku. Zbývajících 20 930 letadel poslouží primárně pro rozšíření flotil aerolinek. Pokryjí tedy hlavně poptávku po létání společností na rozvíjejících se trzích," stojí ve výhledu pro letecký byznys, který Boeing zveřejnil na svých internetových stránkách.

Z této detailní předpovědi vyplývá další důležitá vlastnost současného trhu s velkými dopravními letadly. Stroje musí mít nejen hodně sedadel, aby pokryly poptávku po létání, ale musí být také co nejúspornější. Ať už z hlediska nákladů leteckých společností, či ohledu k životnímu prostředí.

Proto Airbus A-350 i Boeing 787 Dreamliner platí za nejdokonalejší dopravní letadla současnosti. Karbonová vlákna u stavby trupu převažují nad tradičními kovy. Co se týče spotřeby, Dreamliner vykazuje o pětinu nižší čísla než jeho předchůdce s označením 767. Je i méně hlučný. Inženýři z Airbusu tak museli zareagovat ve stejném duchu a vyvinout moderní, tiché a úsporné letadlo.

kráceno

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů