Úterý, 16. dubna 2024

Třicet učitelů získalotitul Ekoučitel roku

Třicet učitelů získalotitul Ekoučitel roku

Třicet učitelů získalo titul "Ekoučitel roku" od vzdělávacího projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. "Ocenili jsme učitele, kteří se výjimečně zasloužili o vzdělávání v oblasti ekologie a recyklace odpadů, zejména baterií, zářivek a použitých drobných elektrozařízení," říká Ilona Johnová Koukalová, ředitelka Recyklohraní.

O titul mohli usilovat pedagogové z MŠ, ZŠ, SŠ, ale i pedagogové volného času či pracovníci dětských a mateřských center z celé České republiky. Mezi hodnoticími kritérii byly například realizace jednoho ekologického projektu a příprava osvětové kampaně na podporu recyklace použitých baterií, elektrozařízení a světelných zdrojů ve své obci či městě."Vyhodnotili jsme přes 100 zajímavých nápadů na další ekologické aktivity vhodné do výuky," dodává Ilona Johnová Koukalová.

Do vzdělávacího projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět se od jeho vzniku zapojilo již 3239 mateřských, základních a středních škol a školských zařízení. Děti se v něm hravou formou učí ohleduplnosti k přírodě, jejím zdrojům, seznamují se s důvody a způsoby recyklace odpadů.

"Účast v soutěži mi dala lepší možnost, jak žáky více zapojit do ekologie. Moji výhru přivítali s velkým nadšením. Radost z ocenění měla i paní ředitelka a mé kolegyně. Děkuji organizátorům za krásný nápad soutěže Ekoučitel," shrnula za všechny oceněné své pocity Jiřina Cíglerová ze ZŠ Chbany.

"Jsme rádi, že soutěž byla pro vyučující přínosem. Mohli jsme díky ní ocenit práci všech učitelů, kteří nad rámec svých pracovních povinností a často ve svém volném čase pracují s dětmi na plnění soutěžních úkolů,"dodáváIlona Johnová Koukalová.

Slavnostní vyhlášení vítězů v environmentálním duchu

Slavnostní vyhlášení Ekoučitele roku 2013/14 proběhlo v environmentálním duchu. Pro oceněné pedagogy byl přichystán dvoudenní pobyt v krásné přírodě okolo vrchu Křemešník, spousta zajímavých aktivit a na závěr návštěva linky na recyklaciodpadníchelektrických a elektronickýchzařízení, papíru a plastuv Jihlavě. Organizátoři se s vyučujícími podělili o zajímavé nápady pro práci s dětmi v přírodě. Jako poděkování si učitelé odnesli drobné dárky od partnerů projektu.

"Zájem vyučujících, kvalita jejich projektů a spousta skvělých nápadů, které se nám v rámci Ekoučitele roku sešly, jsou pro nás motivací při přípravě dalšího ročníku soutěže,"uzavíráIlona Johnová Koukalová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů