Pátek, 19. dubna 2024

Sdružení obcí je proti neprojednaným změnám odpadové legislativy, další obce se přidávají

Sdružení obcí je proti neprojednaným změnám odpadové legislativy, další obce se přidávají

Sdružení obcí mikroregionu Hlinecko zaslalo dopis zákonodárcům, Svazu měst a obcí, Sdružení místních samospráv, České asociaci odpadového hospodářství a dalším subjektům. Sdružení obcí zásadně nesouhlasí s formou a zejména s obsahem aktuálních narychlo načtených legislativních změn týkajících se zákona o odpadech. Změn, které neproběhly standardním legislativním procesem a ke kterým se obce, stejně jako ostatní klíčoví partneři potřebné odborné diskuze, neměly možnost vyjádřit.

Jako alarmující označilo těchto 28 obcí většinu bodů navržených mimo standartní legislativní proces v rámci poslaneckých návrhů ke sněmovnímu tisku č. 172. Obce např. jednoznačně nesouhlasí s deklarovaným dopadem zdražení na občana o pouhých 21 Kč na každých 100 Kč zdražení skl. poplatku tak, jak odhaduje IURMO a jak věc komentuje rovněž MŽP. Skutečný nárůst nákladů bude dle Sdružení podstatně vyšší. Své připomínky obce shrnuly do celkem 6 zásadních bodů (viz níže v samotném dopisu).

Původní kontroverzní poslanecké návrhy byly sice po široké kritice ve sněmovně a v médiích v polovině června jednoznačně odmítnuty (v rámci projednávání tisku 172), ale většina z nich je kupodivu opět bez standardního legislativního procesu načtena, tentokrát ve sněmovním tisku č. 153. Sněmovní tisk č. 153 (další novela zákona o odpadech) má být přitom projednáván již v úterý 15.7.2014 na mimořádné schůzi poslanecké sněmovny.

Dle informací ČAOH se k iniciativě Sdružení a jednoznačnému nesouhlasu chtějí připojit i další obce, které s takovouto cestou schvalování zásadních legislativních změn nesouhlasí.

Česká asociace odpadového hospodářství, jako jeden z oslovených subjektů, obratem Sdružení obcí odpověděla svým dopisem. ČAOH v dopise sděluje, že se ve většině připomínek shoduje s kritickým názorem obcí k navrhovaným změnám. ČAOH rovněž zásadně nesouhlasí s formou, jakou jsou tyto strategické změny legislativy narychlo a bez projednání schvalovány. Takovéto postupy je třeba jednoznačně odmítnout.

Oba dopisy jsou čtenářům webu ČAOH k dispozici zde:

sdruzeni-obci-mikroregionu-hlinecko.pdf [ 714.04 kB ]

Caoh---mikroregion-hlinecko.pdf [ 153.86 kB ]

Zdroj: Ing. Petr Havelka, Česká asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů