Pátek, 29. března 2024

Sexy zahrádky se hlásí o slovo...

Sexy zahrádky se hlásí o slovo...

Město je živý organismus. Ten, kdo o jeho podobě rozhoduje, jsme my, jeho obyvatelé. Město je úžasné, krásné, tepající nebo temné podle toho, jakýma očima se na něj díváme... Nebojme se přetvářet jeho podobu. Sdružení Envic se nebojí a proto vyhlašuje druhý ročník Zahradnické přehlídky. Pěstitelé bylinek, zeleniny, květin na balkonech, lodžiích nebo za okny se mohou svými úspěchy pochlubit. Zapojené zahradnice a zahradníky sdružení ocení báječnými zahradnickými cenami.

Plzeň pěstuje!
Do 31. července je možné zasílat přihlášky zahrádek do druhého ročníku zahradnické přehlídky. Zapojit se mohou všechny zahradnice a zahradníci pěstující bylinky, zeleninu, květiny na parapetech, lodžiích či balkonech na území města Plzně. Pozor! Nesmějí přo pěstování používat chemická hnojiva a postřiky. "Chceme přesvědčit hlavně Plzeňáky, že absence velké zahrady neznamená hendikep, ale jen trochu jiné zahradničení, které i tak vede k samozásobení bylinkami nebo zeleninou", říká Alena Lehmannová, vášnivá zahradnice (přírodní) ze sdružení Envic.

Přihlásit se je jednodušší než přepnout televizi...
"Zapojit se do zahradnické přehlídky je snadné. Stačí vyplnit přihlášku a zaslat jednu fotografii zahrádky. Zahrádka musí být na území města Plzně a pěstovat se na ní musí bez použití chemie", vysvětluje Drahomíra Bílková ze sdružení Envic, která přehlídku koordinuje v rámci projektu Pěstuj Plzeň 2014, který finančně podpořil Nadační fond Zelený poklad. Př! ihlášku a další důležité informace najdou zájemci na stránkách sdružení Envic - www.envic-sdruzeni.cz/zahrada-zahradniceni/.

Příjem přihlášek plzeňských zahrad na parapetech, lodžiích a balkonech do zahradnické přehlídky končí 31. července 2014. Z přihlášených zahrádek, které splní podmínky zahradnické přehlídky, bude stejně jako v prvním ročníku přehlídky losováno pět zahrádek. Jejich okrašlovatelé budou odměněni zahradnickými cenami -- knihy o přírodních zahradách, zahradnický materiál a pomůcky, sazenice bylin a mnoho dalších parádních cen.

"Nezáleží na tom, jak je Vaše zahrádka velká či pestrá, zda jste vynikající fotograf nebo máte rostlinky označené názvy, důležitá je chuť zahradničit a ukázat ostatním, že to jde i v bytě", uklidňuje zahradníky koordinátorka projektu Drahomíra Bílková.

Plzeň ožívá...
Cílem projektu Pěstuj Plzeň je probudit Plzeňany k novému pohledu na město kolem sebe a naučit je zahradničit ve městě, pěstovat vlastní potraviny i sous! edské vztahy napříč generacemi. Přivést je na neobvyklá místa ! a ukázat jim, že i na první pohled nevlídná zákoutí se mohou proměnit v příjemný prostor, když je naplní společná radost a tvoření.

"Kromě zahradnické přehlídky pořádáme v rámci projektu Pěstuj Plzeň 2014 jedenkrát měsíčně zahradnické dílny pro širokou veřejnost, vždy na území města Plzně, pokaždé na jiném místě, ale pokaždé nějakým způsobem opomíjeném. Akce jsou zajímavé pro maminky s dětmi, puberťáky, dospěláky, ale i seniory, kteří se rádi zapojí do zkrášlování veřejných prostranství a stráví čas s lidmi se stejným vztahem k přírodě a městu Plzeň," říká Drahomíra Bílková.

V průběhu letních prázdnin proběhnou dílny s názvem Hmyzí zahrada (17.7., Sousoší u 1. ZŠ na Lochotíně) a Bylinkové zastavení (7.8., Kaplička v Kotíkovské ulici ). Obě zahradnické akce začínají v 15 hodin. Jejich nedílnou součástí jsou zahradnické dílny -- úklid a příprava záhonků, vysazování a vysévání rostlin, povídání si o bylinkách a zahradničení v bytě... Součástí zahradnického odpoledne je t! aké tvořivá dílna, na které si mohou velcí i malí vyrobit krmítko pro ptáčky, domeček pro škvory či včelky samotářky nebo si vyčarovat z plechovek originální květináč.

Další informace - kde?
www.envic-sdruzeni.cz/zahrada-zahradniceni/1088-2-pestuj-plzen-2014
www.facebook.com/pages/P%C4%9Bstuj-Plze%C5%88/488310564523826?fref=ts

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů