Pátek, 19. dubna 2024

Německo letos dá 750 milionů eur na ochranu klimatu

Německo letos dá 750 milionů eur na ochranu klimatu

Německo letos poskytne 750 milionů eur (20,6 miliardy korun) do zvláštního fondu určeného na boj proti klimatickým změnám. Dnes to v Berlíně oznámila německá kancléřka Angela Merkelová a vyzvala ostatní vyspělé země, aby se připojily. Podle Merkelové jsou peníze potřeba pro spuštění projektů, které omezí emise oxidu uhličitého (CO2) v rozvojových zemích.

"Nové větrné a solární elektrárny jsou nyní při výhodných klimatických podmínkách jen sotva dražší než uhelné, plynové nebo dokonce jaderné elektrárny. Země po celém světě mohou nyní levněji než kdy dřív vybudovat energetický systém přívětivý ke klimatu. Ale přesto se na volném trhu jen obtížně daří financovat investice do obnovitelných zdrojů. Ještě dlouho proto budeme odkázáni na státní pobídky," řekla Merkelová.

Mimořádně obtížná je podle ní situace v rozvojových zemích, pro které je složitější přilákat soukromé investory než pro vyspělé státy. "Neuskuteční se tam řada investic, i když rozvojové země mají obrovský potenciál pro využití obnovitelných zdrojů," uvedla kancléřka. "Proto je mimořádně důležité zajistit financování pro ochranu klimatu," doplnila.

Podle Merkelové by od roku 2020 mělo být každý rok celosvětově investováno ze soukromých i státních zdrojů 100 miliard dolarů do opatření, která přispějí k omezení emisí CO2, jež podle odborníků přispívají ke klimatickým změnám. Peníze by měly směřovat například do rozvoje obnovitelných zdrojů energie, do zvyšování energetické účinnosti hospodářství nebo do zateplování budov.

Německá kancléřka také vyzvala k urychlenému přijetí závazných cílů o snižování emisí CO2. "Nemůžeme si už dovolit rozhodnutí dále odkládat. Každý odklad vede jen k tomu, že se náklady na ochranu klimatu budou zvyšovat," řekla Merkelová. Zdůraznila také, že se dohoda musí týkat nejen vyspělých, ale i rozvojových zemí, jinak nebude mít snižování emisí žádný významný dopad.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů