Čtvrtek, 18. dubna 2024

Bývalá irská prezidentka bude emisarkou OSN pro změnu klimatu

Bývalá irská prezidentka bude emisarkou OSN pro změnu klimatu

Bývalá irská prezidentka Mary Robinsonová se stala velvyslankyní Organizace spojených národů pro změnu klimatu. Oznámilo to tiskové středisko OSN. Bude to její další vysoká funkce ve Spojených národech, pro které pracuje od ukončení prezidentského mandátu.

Sedmdesátiletou političku především čeká náročná úloha při přípravě blížícího se klimatického summitu, který svolal generální tajemník OSN Pan Ki-mun na září do New Yorku. Bude se snažit přimět hlavy států a vlád, aby se shodly na závazných cílech boje proti klimatickým změnám.

O globální klimatické dohodě, která by měla platit od roku 2020, se má rozhodnout na následné vrcholné schůzce OSN k tomuto tématu. Ta se bude konat koncem příštího roku v Paříži.

Robinsonová byla první prezidentkou Irské republiky od prosince 1990 do září 1997. Hned poté vykonávala až do roku 2002 funkci Vysoké komisařky OSN pro lidská práva. Ve službách Spojených národů pak pracovala i dál, v roce 2013 ji Pan Ki-mun jmenoval zvláštní emisarkou pro oblast Velkých afrických jezer.

V nové funkci bude irská politička a diplomatka podle sdělení tiskového střediska OSN úzce spolupracovat s dalšími zvláštními zmocněnci Pan Ki-muna pro změnu klimatu Johnem Kufuorem a Michaelem Bloombergem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů