Pátek, 29. března 2024

TZ Poslanci pošlou miliardy komínem, místo aby podpořili nová pracovní místa v sektoru třídění a recyklace odpadů

TZ Poslanci pošlou miliardy komínem, místo aby podpořili nová pracovní místa v sektoru třídění a recyklace odpadů

Poslanecká sněmovna posílá ve středu do třetího čtení novelu zákona, která má omezit objem odpadu končícího na skládkách. Strana zelených (SZ) však upozorňuje, že místo podpory recyklace jde tento zákon na ruku lobbistům za předimenzované a drahé spalovny. Levnější a efektivnější variantou, která vytvoří více pracovních míst, jsou podle zelených investice do třídění a recyklace odpadů.


Senátní návrh zákona podporoval také ministr životního prostředí za ANO Richard Brabec. Vláda chce navíc do roku 2020 do spaloven nasypat dalších bezmála 1,5 mld. Kč v rámci Operačního programu životní prostředí (OPŽP). Evropská komise přitom nepožaduje spalování odpadků a naopak plánuje zvýšení míry recyklace na 70 % do roku 2030.


"Zatímco v Německu a dalších zemích se vytřídí a znovu využije více než 60 % odpadů, v Česku je to pořád sotva polovina. Namísto abychom se snažili přiblížit praxi úspěšných zemí efektivní podporou třídění a recyklace, navrhují poslanci sypat peníze do předimezovaných nových spaloven, kde nenávratně zmizí miliony tun nevytříděných cenných surovin. Doplatí na to především občané. Výstavba tak velkého množství nových spaloven nemá ekonomické opodstatnění. Investice do lepšího třídění a recyklace sníží znečištění a vytvoří nová pracovní místa v regionech," uvádí Jana Drápalová, 1. místopředsedkyně zelených.

Podle studie Evropské komise vytvoří recyklace 10 000 tun odpadů 250 pracovních míst, zatímco jejich spálení pouze třicet a skládkování dokonce jen deset [1].

Stále platný státní plán odpadového hospodářství předvídal zvýšení podílu recyklovaných opadů na 50 % do roku 2010. Tento závazek však zůstal jen na papíře. Podobně nelze věřit ani tvrzením ministra Brabce o navýšení podílu recyklovaných odpadů na 60 %, pakliže bude nyní spalovnám dovoleno spalovat i recyklovatelné odpady.

Odmítavé hlasy ke stavbě spaloven se ozývají i z postižených regionů. Tématem se v poslední době stala výstavba spalovny komunálního odpadu v Jihlavě. Proti záměru tamního magistrátu aktivně vystupují i místní zelení.

"Prosazovatelé výstavby spalovny sice prohlašují, že mají investici propočítanou, nevysvětlili však, kde vezmou tak obrovskou sumu peněz, tedy asi 2,5 až 3 miliardy korun. Omezili se pouze na vágní prohlášení, že se bude jednat o projekt financovaný z veřejných a soukromých prostředků. Nedokázali vyvrátit obavy, že platba obyvatel města za likvidaci odpadu, jež je nyní 700 Kč na osobu, bude dál růst," uvedl Klaus Mike Hübner, člen krajské rady SZ Vysočina, který v kauze zastupuje občanskou veřejnost.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů