Pátek, 29. března 2024

Spalovna v Chotíkově přišla o územní rozhodnutí

Spalovna v Chotíkově přišla o územní rozhodnutí

Vidina získání evropských dotací ve výši 450 miliónů korun se rozplynula

Krajský soud v Plzni na základě žalob spolků Děti Země a Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov z prosince 2012 zrušil dne 25. července 2014 územní rozhodnutí pro spalovnu odpadů v Chotíkově u Plzně. Žalobci především namítali nesprávné provedení hodnocení vlivů spalovny na životní prostředí a systémovou podjatost úředníků krajského úřadu v Plzni. Důvod o podjatosti soud nakonec uznal, takže se už věcnými námitkami nezabýval. Spalovna za dvě miliardy korun tak přichází o evropské dotace.

"Rozsudek sice nemá na probíhající výstavbu spalovny žádný vliv, neboť ještě existuje stavební povolení, avšak snaha městského podniku Plzeňská teplárenská získat evropské dotace ve výši 450 miliónů korun se podle nás již rozplynula. Jde o podobný případ jako u dálnice D8 přes České středohoří, kde soud rovněž územní rozhodnutí zrušil a stát tak přišel o dotaci osmi miliard korun," říká předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Krajský soud ve svém rozsudku uznal procesní námitku žalobců, že pracovníci krajského úřadu v Plzni, mohli o podaných odvoláních rozhodovat pod vlivem systémové podjatosti, jak ji ve svém průlomovém rozsudku ze dne 20. listopadu 2012, č.j. 1 As 89/2010 - 119 přesně popsal a definoval Nejvyšší správní soud.

Plzeňský kraj totiž s investorem Plzeňská teplárenská sepsal v dubnu 2010 dohodu o partnerství a spolupráci, v níž se zavázal k maximální součinnosti při realizaci této spalovny. Podle soudu ovšem došlo k ukázkové systémové podjatosti celého krajského úřadu, takže o odvolání měl podle něho rozhodnout jiný krajský úřad.

"Ze systémové podjatosti zrušily krajské soudy již také územní rozhodnutí pro spalovny v Karviné a v Komořanech, teď došlo i na třetí spalovnu. Všechny tyto rozsudky jsou tak velmi cenné, neboť podle nás se stejným podjatým způsobem například umisťuje plavební kanál u Přelouče přes cenné Slavkovy ostrovy nebo odsunované železniční nádraží v Brně, kde žadatelem stavby je dokonce samo město," upozorňuje dále Patrik.

Podle něho by soud měl ze stejného důvodu zrušit i stavební povolení, proti kterému oba spolky podaly žalobu loni v srpnu. Spalovna za dvě miliardy korun se staví od září 2013 a dokončená má být v prosinci 2015.

Spor o spalovnu v Chotíkově probíhá od léta 2011, kdy krajský úřad řídil proces hodnocení vlivů na životní prostředí a kdy řada spolků a občanů Plzně i Chotíkova opakovaně upozorňovala, že nebyly posouzeny různé varianty řešení odpadů v kraji, ale jen varianta se spalovnou.

Průběh územního řízení pro spalovnu v Chotíkově:

1) 02.03.2012 = firma Plzeňská teplárenská, a. s., podává žádost o vydání územního rozhodnutí

2) 01.06.2012 = stavební úřad MěÚ Nýřany vydává územní rozhodnutí

3) 15.10.2012 = krajský úřad v Plzni územní rozhodnutí potvrzuje

4) 17.12.2012 = Děti Země a Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov podávají žalobu proti územnímu rozhodnutí

5) 25.07.2014 = Krajský soud v Plzni územní rozhodnutí ruší z důvodu podjatosti pracovníků krajského úřadu v Plzni

Odkaz na internetové stránky:

Územní rozhodnutí pro spalovnu v Chotíkově je nezákonné (TZ, 10.07.2012)

www.detizeme.cz

Informace o spalovně v Chotíkově

www.spalovna.info

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů