Pátek, 19. dubna 2024

Letošní červen byl celosvětově nejteplejší v historii měření

Letošní červen byl celosvětově nejteplejší v historii měření

Letošní červen byl celosvětově nejteplejší za posledních více než 130 let, obyvatelé Evropy to ale příliš nepocítili, protože na starém kontinentu panovaly jen lehce nadprůměrné teploty. Informovaly o tom americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA) a německá meteorologická služba DWD.

NOAA o dalším rekordně teplém měsíci informovala před týdnem, historické tabulky se přitom přepisovaly už krátce předtím, kdy se na první místo nejteplejších květnů vyhoupl ten letošní. Podle meteorologů, kteří teploty na kontinentech a nad světovými oceány sledují od roku 1880, panovala v červnu průměrná teplota 16,22 stupně Celsia. Ještě ve 20. století byla přitom průměrná teplota během tohoto měsíce 15,5 stupně.

K tomu, že se červen 2014 stal dosud nejteplejším v historii měření, přispělo zejména počasí v Latinské Americe, jižní Asii, na Novém Zélandu a ve střední Africe, kde padaly teplotní rekordy. Naproti tomu Evropané nijak zvlášť horký červen nezažili - od roku 1950 už celkem 31krát byla průměrná červnová teplota vyšší než letos, uvedla dnes německá meteorologická služba DWD.

Podle odborníků z NOAA celosvětovou průměrnou teplotu zvyšují zejména neobvykle teplé oceány, hlavně Tichý a Indický. V červnu průměrná teplota moří dosáhla 17 stupňů Celsia, což je absolutní rekord bez ohledu na měsíc v roce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů