Čtvrtek, 28. března 2024

Francie: první obchod nabízející výhradně zboží bez jednorázových obalů

Francie: první obchod nabízející výhradně zboží bez jednorázových obalů

Obchod s potravinami La Recharge (= doplnění) otevřel 8. července v historické části centra Bordeaux. Na tom by nebylo nic výjimečného, pokud by se ovšem nejednalo o první soudobý obchod nabízející zboží bez jednorázových obalů, tedy volně ložené a ve vratných obalech.

Za projektem stojí dva mladí Francouzi, spolužáci ze střední školy: Jules Rivet, čerstvý absolvent magisterského studia se zaměřením na podnikové finance, a Guillaume de Sanderval, absolvent se specializací na energetickou politiku. Samotný nápad se zrodil před dvěma lety a jeho podnětem byla snaha podílet se na snižování vyprodukovaného odpadu domácnostmi i průmyslem. Inspirací jim pak byly podobné projekty v Londýně, Barceloně nebo USA. Přípravy započaly v září loňského roku a projekt byl zčásti financován z crowdfundingu.

Nabídka obchodu La Recharge stojí především na lokálních produktech, a to bez jednorázových obalů. S tím souvisí nutnost spolupráce napřímo s výrobci - zatím La Recharge spolupracuje se čtyřiceti a číslo určitě ještě naroste.

Mléčné výrobky se prodávají ve vratných obalech, stejně tak pivo nebo víno. V obchodě jsou k zakoupení skleněné lahve a nádoby pro ty zákazníky, kteří je s sebou nemají, a to za příznivé ceny. Cílem La Recharge je přimět zákazníky, aby se do obchodu vraceli s vlastními nádobami na nákup požadovaného množství toho kterého zboží. Nabídka na prodejní ploše 80 m2 je celkem široká a je srovnatelná s běžnými samoobsluhami s potravinami a smíšeným zbožím: sezónní ovoce a zelenina, pečivo, vejce, jogurty, sýry, olivový olej, rýže, těstoviny, cereálie, víno, pivo, sladkosti, ale i mycí a čisticí prostředky a další zboží.

Úspěch, se kterým se obchod zatím setkává, předčil všechna očekávání mladých podnikatelů. V obchodě je stále plno a nakupují jak zvědaví návštěvníci, co se přišli původně "jen podívat", tak ti, kteří přicházejí již vybaveni vlastními nádobami.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO ČR/CzechTrade v Paříži.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů