Čtvrtek, 18. dubna 2024

Mezinárodní dobrovolníci opět pomůžou zlepšit prostředí v Karlovarském kraji

Mezinárodní dobrovolníci opět pomůžou zlepšit prostředí v Karlovarském kraji

Mezi 3. a 16. srpnem proběhne již podeváté mezinárodní dobrovolnický projekt u Otročína v Karlovarském kraji, který má za cíl zlepšit životní prostředí v regionu. Projekt pořádá INEX - Sdružení dobrovolných aktivit (INEX - SDA) spolu se Svazem obcí Slavkovský les.

Dvanáct mladých lidí - převážně studentů z různých zemí Evropy - se rozhodlo věnovat dva týdny svých prázdnin mezinárodnímu dobrovolnictví. Dříve byl projekt otevřený jen pro účastníky ze zemí střední Evropy, letošní novinkou ale je rozšíření i o účastníky z jiných zemí, kterých je pět. Z nabídky projektů z celé České republiky si vybrali projekt v Otročíně a okolí, který je specifický tím, že práce probíhají každý den na jiném místě. Cílem je pomoci zlepšit prostředí v obcích, které to v regionu potřebují nejvíce. Práce budou spočívat například v opravě historické cesty nedaleko obce Vidžín, v čištění rybníků a lesů či v udržování místní botanické zahrady.

Hlavním rysem projektu je dobrovolnická činnost, ovšem jeho nedílnou součástí je také poznávání jiných kultur a míst. Proto je pro mezinárodní dobrovolníky připraven i bohatý volnočasový program, který je má seznámit se zajímavostmi a památkami v regionu a také zprostředkovat setkání s místními obyvateli. Vzájemné poznávání a obohacování vede k přátelským vztahům, které celkově přispívají k toleranci mezi kulturami.

Mezinárodní dobrovolnické projekty jako tento každoročně pořádá nevládní nezisková organizace INEX-SDA, která v oblasti dobrovolnictví působí již od roku 1991. Mimo pořádání dobrovolnických pobytů na území České republiky organizace zprostředkovává podobné projekty po celém světě. "Každým rokem vysíláme na krátkodobé či dlouhodobé projekty do zahraničí kolem 700 dobrovolníků a pro 400 zahraničních zajišťujeme pobyt v Česku. Cílem činnosti organizace je umožňovat lidem, aby prostřednictvím dobrovolné práce pomáhali tam, kde je to zrovna potřeba, a věnovali svůj čas aktivitám, které obohatí jak jejich okolí, tak je samotné," vysvětluje koordinátorka mezinárodních dobrovolnických projektů v ČR Renata Lupačová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů