Pátek, 29. března 2024

Výroba elektřiny v Saudské Arábii se bude zvyšovat, pomohou solární a jaderné elektrárny

Výroba elektřiny v Saudské Arábii se bude zvyšovat, pomohou solární a jaderné elektrárny

Plán diversifikace ekonomiky a vysoký populační růst klade nároky na zvýšení produkce elektrické energie. KSA v současné době disponuje kapacitami ve výši cca 45 GW instalovaného výkonu, na které spotřebovává 1/3 vytěžených ropných zásob. Při současné poptávce 8% ročně musí do roku 2032 současné kapacity ztrojnásobit, což by při současné výši těžby ropy (9 mil. barelů denně) znamenalo, že by téměř veškerá ropa byla spotřebována na výrobu elektřiny. Řešením mají proto být solární a jaderné elektrárny. SAK již jedná o příslušné spolupráci v oblasti jaderných technologií s USA, GB, FR, Japonskem, Ruskem a Jižní Koreou. V příštích 10 letech je v plánu výstavba 20 nových elektráren s celkovým výkonem 24 GW v hodnotě 50 mld. USD - zatím však na tradiční paliva - ropu a zemní plyn. K nejvýznamějším patří Ras Al zour Power and Desalination plant - 5 mld. USD. V 09/2011 byl podepsán kontrakt s korejskou firmou Samsung C&T Corp. na výstavbu elektrárny 3 200 MW v Al Khobaru. Saudi Electricity Company, která je vlastníkem elektráren i distribuční sítě, zahájila celoplošnou výměnu elektroměrů, investiční záměr počítá s výměnou 30. tis. elektroměrů ročně v příštích 10 letech.

Pokud jde o výrobu elektřiny ze sluneční energie, jsou v této oblasti v KSA značné perspektivy, neboť KSA patří k zemím s největší intenzitou slunečního svitu na světě. 1 m2 pohltí během 12 hodin 7 000 W sluneční energie. Rozšíření výroby elektřiny ze solárních panelů však zatím brání nízké ceny elektřiny vyráběné klasickým způsobem z ropy, která je elektrárnám dodávána za nákladové ceny a nikoli za ceny trhu. Koncem roku 2010 však saudsko-korejská firma Polysilicon Technology Company vyhlásila záměr realizovat v Jubailu závod na výrobu polysilikonu užívaného v solárních panelech s kapacitou 12 tis. tun ročně, což svědčí o perspektivě trhu solárních panelů v KSA..

Koncem roku 2010 zahájil činnost nově zřízený orgán tzv. "King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy" (KA CARE) v jehož čele stojí bývalý ministr obchodu a vystudovaný jaderný fyzik z Harvardu Dr. Hashim Yamani. President centra je postaven na úroveň ministra a zastupuje KSA v IAEA. KACARE má za úkol vybudovat v KSA systém národní jaderné politiky a příslušných regulatorních a bezpečnostních opatření a připravit zemi na výstavbu jaderných elektráren určených zejména pro získání energie na odsolování mořské vody. Za tímto účelem bude koordinovat výzkum a vývoj jaderných technologií pro mírové využití, který zatím probíhá roztříštěně na místních universitách, zejména KACSAT (King Abdulaziz City for Science and Technology), kde se nachází např. Atomic Energy Research Institute a National Center for Protection from Radiation. V únoru 2011 uzavřela KSA dohodu o mírovém využití jaderné technologie s Francií, v březnu bylo rozhodnuto uzavřít obdobnou dohodu s Čínou. Francouzská firma Areva uzavřela v únoru 2011 memorandum o spolupráci při výstavbě jaderných elektráren s jednou z největších saudských stavebních firem Saudi bin Laden Group. V červnu 2011 KSA oznámilo záměr vybudovat 16 jaderných reaktorů do roku 2030, ve kterých by se mělo vyrábět až 20% elektrické energie (25 GW instalovaného výkonu). První jaderná elektrárna by měla dokončena již v roce 2020, z čehož práce na její výstavbě mají být zahájeny v roce 2014.

ZDROJ: businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů