Úterý, 23. dubna 2024

V Ostravě se chystá 40. ročník filmového festivalu Ekofilm

V Ostravě se chystá 40. ročník filmového festivalu Ekofilm

V Ostravě se chystá jubilejní 40. ročník filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm 2014. Do letošního ročníku je přihlášeno více než 200 snímků z České republiky i ze zahraničí. Ústředním tématem letošního festivalu bude voda, řekla dnes ČTK mluvčí festivalu Hana Hellebrantová.

Festival se uskuteční od 2. do 5. října. Festivalovým centrem se stane zrekonstruovaný Dům kultury Akord, ale program bude připraven například i v kině Vesmír nebo Ostravském muzeu. Ekofilm stejně jako loni zamíří i do dalších míst regionu, konkrétně do Karviné a Českého Těšína na Karvinsku.

"Letošní jubilejní ročník festivalu se ponese v duchu vzpomínek na uplynulé roky a jako každý rok přinese i spoustu zajímavých snímků a bohatý doprovodný program," podotkla Hellebrantová.

Například třetí festivalový den oživí Ekofilm Hlavní třídu v ostravské městské části Poruba. Konat se tam bude tradiční Ekopouť, na níž se budou prezentovat zástupci neziskových a zájmových sdružení i ekologických organizací. Chybět nebudou ani hudební vystoupení. Doprovodný program ale bude provázet celý festival.

"Na festivalových místech bude připraven komponovaný program pro žáky a studenty, projekce festivalových snímků, kvízy na festivalové téma a workshopy," uvedla ředitelka festivalu Marcela Mrózková Heříková.

Prostor před Domem kultury Akord pak bude podle ní určen pro všechny soutěživé nadšence. "Budou se moci zapojit do Ekolympiády, sportovně-environmentální akce spojené s Během naděje, dříve známým jako Běh Terryho Foxe. Nezapomněli jsme ani na nejmenší, pro které budou připraveny interaktivní soutěže, divadelní představení a další. Mimo to přinese festival řadu tematických výstav, odborné diskuse, konference, besedy, tvůrčí dílny a samozřejmě také vzpomínkový večer spojený s projekcí těch nejlepších filmů uplynulých 40 let," doplnila Mrózková Heříková.

Ekofilm původně začínal právě v Ostravě, kde se od roku 1974 konal 23 let. Pak se dějství festivalu přesunulo a do Ostravy se z jižních Čech festival opět vrátil v roce 2012.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů