Čtvrtek, 25. dubna 2024

Policie obvinila šest lidí kvůli Pražským službám a tendru Prahy

Policie obvinila šest lidí kvůli Pražským službám a tendru Prahy

Protikorupční policie v souvislosti se zásahem v Pražských službách obvinila dva lidi. Případ se týká hospodaření společnosti v letech 2010 a 2011. Další čtyři lidé byli obviněni kvůli zakázce malého rozsahu, kterou zadal pražský magistrát v roce 2011. Trestní stíhání obviněných je vedeno na svobodě. ČTK to dnes sdělil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

V případu hospodaření společnosti byl podle Ibeheje jeden člověk obviněn z trestného činu zneužití informace a postavení v obchodním styku a druhý ze stejného skutku spáchaného ve formě pomoci. Podle kriminalistů obvinění svou činností získali více než pět milionů korun, doplnil Ibehej. Podezřelým hrozí pět až deset let vězení.

Podle serveru Lidovky.cz byl obviněn někdejší obchodní ředitel firmy Tomáš Kolinger a jeho švagrová a jednatelka společnosti Ekolion Kateřina Korbelíková. V kauze jde podle serveru o to, že Pražské služby uzavřely s firmou Ekolion smlouvu na zpracování odpadu, za což dostávala více peněz, než je obvyklé.

V druhém případu zakázky pražského magistrátu byla čtveřice obviněna z trestného činu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Neoprávněný prospěch získala právnická osoba, uvedl Ibehej. Podezřelým za to hrozí dva až osm let vězení.

Podle serveru E15.cz obvinila policie v souvislosti s touto zakázkou bývalého pražského radního Radka Lohynského (ODS). Potvrdil to jeho advokát Daniel Tetzeli. "Mému klientovi bylo včera sděleno obvinění. S trestním stíháním nesouhlasíme, považujeme ho za nedůvodné a zpracováváme stížnost proti rozhodnutí policie," uvedl. Dalšími obviněnými jsou bývalá asistentka Lohynského Soňa Karafiátová, bývalá ředitelka odboru komunikace magistrátu Tereza Krásenská a mediální poradce Karel Tejkal. "S obviněním, které se týká výlučně poradenských služeb pro magistrát hlavního města Prahy realizovaných v letech 2011-2012, nesouhlasím a budu se proti němu pochopitelně bránit právní cestou," řekl serveru Tejkal.

Pražské služby pro město zajišťují svozy odpadu za miliardy korun. Město firmu většinově vlastní. Detektivové protikorupční policie byli ve firmě už na začátku roku. Tehdy si vyžádali materiály týkající se dřívějších rozhodnutí rady spojených s Pražskými službami.

Podle Ibeheje se detektivové oběma případy zabývali dlouhodobě. Při středeční razii provedli několik domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor, které se týkaly například advokátních kanceláři. Případ dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů