Pátek, 29. března 2024

Tesla kvůli investicím do vývoje aut prohloubila ztrátu

Tesla kvůli investicím do vývoje aut prohloubila ztrátu

Americký výrobce luxusních elektrických aut Tesla Motors Inc. prohloubil ve druhém čtvrtletí ztrátu na 61,9 milionu USD (1,3 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 30,5 milionu USD. Důvodem byly investice do vývoje vozů. Příjmy automobilky však vzrostly o 89 procent na 769,3 milionu USD.

Tesla ve druhém čtvrtletí vyrobila rekordních 8763 svých sedanů Model S. Zákazníkům jich pak dodala 7579, což byl rovněž rekord. Model S je v současnosti jediným vyráběným vozem automobilky, na jaře příštího roku hodlá zahájit prodej crossoveru Model X.

Firma dodala, že není schopná udržet tempo s rostoucí poptávkou v Severní Americe a Evropě. Plánuje proto rozšířit svůj montážní Závod ve Fremontu. V současnosti je kapacita výroby téměř 1000 vozů týdně a do konce roku 2015 se má zvýšit na 100.000 vozů ročně. V letošním roce mají investice činit 950 milionů USD.

Tesla kvůli urychlení výroby svých vozů také plánuje postavit v USA velkou továrnu na baterie. Investice do gigazávodu, jak automobilka továrnu nazývá, má činit pět miliard USD. Partnerem automobilky bude japonský výrobce elektroniky Panasonic, který se má na této investici podílet 30 až 40 procenty. Továrna by se měla otevřít v roce 2017, zaměstná 6500 lidí a má ročně vyrobit baterie pro 500.000 vozů, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů