Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dívka nemusí Brnu platit dluh za odpad;vznikl,když byla nezletilá

Dívka nemusí Brnu platit dluh za odpad;vznikl,když byla nezletilá

Osmnáctiletá dívka nemusí platit brněnskému magistrátu dluh, který jí vznikl za zhruba sedm let neplacení svozu a likvidace komunálního odpadu. Rozhodl o tom brněnský krajský soud. Poplatky za odpad měla za dívku, když byla nezletilá, hradit matka. Ta je ale neplatila. Poté co dívka oslavila osmnácté narozeniny a stala se zletilou, radnice od ní začala vymáhat dluh. Spor skončil až u soudu.

Když dívka dostala rozhodnutí o tom, že musí starý dluh uhradit, obrátila se ve věci na Krajský úřad Jihomoravského kraje, řekla dnes ČTK mluvčí soudu Lenka Smutná Polachová.

Neuvedla, o jakou částku jde. Kraj potvrdil rozhodnutí města. Proto dívka podala správní žalobu k brněnskému krajskému soudu.

"Interpretace poplatkové povinnosti mechanicky k tíži dítěte, které nemá prostředky na zaplacení, a trvání na zaplacení poplatků, poté co dítě nabude zletilosti, nemůže podle soudu slušně a rozumně naplňovat pravidlo ohledně placení poplatků za odpad," sdělil ČTK soudce David Raus, který se sporem zabýval.

Uhrazení dluhu za odvoz komunálního odpadu tedy může město vyžadovat po matce dívky, která byla v době její nezletilosti jejím zákonným zástupcem, ale nikoli po dívce samotné.

Každý občan Brna by měl letos zaplatit městu za svoz a likvidaci komunálního odpadu 670 korun. V minulosti se tento roční poplatek pohyboval kolem 500 korun. Dívka by tak mohla městu dlužit částku za odvoz odpadu kolem 4000 korun.

Brno má zhruba 390.000 obyvatel. Za rok 2012 evidovalo na neuhrazených poplatcích za svoz odpadu u 26.000 z nich dluh 13 milionů korun. Město nyní eviduje v souvislosti s likvidací odpadu asi 12.000 neplatičů. Od občanů, kteří za odpad řádně platí, by letos mělo vybrat asi 258 milionů korun.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů