Pátek, 19. dubna 2024

Letní škola ochrany krajiny

Letní škola ochrany krajiny

Zajímáte se o ekologii? Obdivujete hospodaření našich předků v souladu s přírodou? Zakládáte zahradu či sad a zajímá vás zahradničení bez chemie, způsoby zpracování ovoce? Chcete se stát včelařem? Pak právě Vám je určen Letní ŠOK, neboli škola ochrany krajiny. Týdenní program je určen pro všechny, kteří si chtějí teorii doplnit i o praktické zkušenosti. Akce začíná již v sobotu 16. srpna 2014.

Vzdělávací akci pořádá Centrum Veronica Hostětín. Jednotlivá témata lektorují naši přední odborníci jako RNDr. Mojmír Vlašín - přírodní zahrady, RNDr. Miloš Holzer - ochrana a monitorování raků, Radim Pešek - ovocnář a pěstitel starých odrůd ovoce, MVDr. Zdeněk Klíma - včelaření a apiterapie a další.

Během letní školy ochrany krajiny se budeme věnovat přírodnímu zahradničení a permakultuře, ovocnářství, včelaření, chovu ovcí, zpracování mléka a vlny a ochraně přírody a krajiny v Bílých Karpatech. Součástí programu budou vycházky do krajiny s průvodcem, který bude vyprávět o životě v Bílých Karpatech v dřívějších dobách a dnes. Čeká nás i prohlídka ekologických projektů v Hostětíně (kořenová čistírna odpadních vod, obecní výtopna na biomasu, hostětínská moštárna atd.).

Všechna témata budou doplněna praktickými ukázkami a workshopy, takže si účastníci budou moci sami vyzkoušet správnou výsadbu ovocných dřevin, výrobu sýrů a domácího másla, mokré i suché plstění vlny a mnoho dalšího. Dále ochutnají včelí produkty, pokrmy z plevelů a planých rostlin, hostětínské BIO mošty, ale také pivo z blízkého pivovárku. Při exkurzích si mohou vyměnit zkušenosti s ekozemědělci, řemeslníky a výrobci. Při pobytu si také vyzkouší, jak se bydlí v pasivním domě, ochutnají domácí stravu vařenou převážně z biopotravin a regionálních potravin a to vše uprostřed nádherné přírody Bílých Karpat.

"Letní škola probíhá již jedenáctým rokem. Vždy je hlavním tématem ochrana krajiny Bílých Karpat a snaha ukázat různé způsoby, jak lze přírodu a krajinu kolem sebe chránit - ať už z pohledu ochránce přírody, místního řemeslníka, ekozemědělce či obyčejného zahrádkáře. V letošním roce jsme program obohatili o téma světelného znečištění krajiny spojené s pozorováním hvězdné oblohy s odborným výkladem, a o noční monitorování raků na vodním toku Kolelač. Je to otevřený prostor pro vzájemnou výměnu znalostí a zkušeností. Přijďte a poznáte to sami," říká Marie Křiváková, ředitelka Centra Veronica Hostětín.

Více informací o akci včetně podrobného programu naleznete na http://hostetin.veronica.cz/letni-sok-aneb-letni-skola-ochrany-krajiny-2014 a u Marie Křivákové na telefonu 572 630 670 a 608 426 049, nebo na e-mailu: marie.krivakova@veronica.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů