Pátek, 29. března 2024

Na obnovitelné zdroje šlo i přes omezení podpory meziročně víc

Na obnovitelné zdroje šlo i přes omezení podpory meziročně víc

Na podporu obnovitelných zdrojů energie (OZE) šlo v prvním pololetí více peněz než vloni za stejné období. Vyplývá to z údajů Operátora trhu s elektřinou (OTE). Zatímco loni bylo za prvních šest měsíců vyplaceno 18,1 miliardy korun, letos dosáhla částka 21,7 miliardy korun. Drtivá většina nově postavených výroben přitom od začátku tohoto roku nemá na podporu nárok. Podle odborníků podpora vzrostla kvůli počasí, ale i růstu výkupní ceny, která je garantovaná starším elektrárnám.

"Ze zákona mají podporované zdroje z let 2005 až 2013 nárok na každoroční nárůst výkupní ceny o dvě procenta vzhledem k inflaci," řekl ČTK mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka.

Hlavním důvodem růstu podpory je ale podle odborníků letošní počasí, jež energiím z OZE vesměs přeje. Podpora starším elektrárnám je vyplácena podle dodaných megawatthodin a když více vyrábí, dostanou více peněz.

Novela zákona, který podporu OZE omezuje, platí v Česku od začátku roku. Netýká se pouze nových vodních elektráren s nejvyšším instalovaným výkonem do deseti megawattů. Právě jejich výroba, resp. vyplacená podpora ale paradoxně jako jediná poklesla. "Jejich výsledek je daný tím, že v zimě prakticky nesněžilo, a tudíž pro ně nebyla voda," dodal Bronislav Bechník z portálu TZB-info, který se obnovitelnými zdroji dlouhodobě zabývá.

Upravený zákon obsahuje také přechodné období pro ty, kteří měli na začátku roku stavební povolení i autorizaci a podaří se jim jejich elektrárny uvést do provozu do konce roku 2015. Ti podporu od státu dostanou.

"V závěru roku 2013 se ještě investoři naposledy snažili využít poslední šanci na státní dotace. To se pak promítlo do výsledků za 1. pololetí 2014," uvedl energetický expert společnosti ENA Jiří Gavor. Počet výroben OZE se podle něj do budoucna ještě navýší, ale nijak výrazně. "Očekávám například rozvoj malých střešních fotovoltaik, kde při vlastní spotřebě více než 70 procent vyrobené elektřiny již jde o výhodnou investici," dodal Gavor.

Trend toho, že se elektrárny staví i bez státní podpory, potvrzuje i Chvojka. "Vzhledem ke klesající ceně technologií se je vyplatí stavět kvůli úspoře energií," dodal Chvojka.

Novela upravila i horní hranici příspěvku, kterou OZE získávají přímo od lidí v cenách elektřiny. Stanovila ji na 495 korun za megawatthodinu, což je o 88 korun méně než vloni.


Poskytnutá podpora OZE za 1.pololetí:

Podporovaný zdroj energie 2013 2014
mil. Kč GWh mil. Kč GWh
Biomasa 1115 695 1644 891
Bioplyn 2827 925 3365 1061
Sluneční 11061 946 13957 1182
Větrné 446 222 523 241
Malé vodní 1042 717 893 503
Ostatní 1636 - 1341 -
Celkem 18127 - 21723 -


Zdroj:OTE

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů