Pátek, 29. března 2024

Ministr Mládek sfáral do uranového dolu Rožná I.

Těžba uranu v Dolní Rožínce zůstane zachována minimálně další dva roky

Ministr Mládek sfáral do uranového dolu Rožná I.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek minulý týden navštívil poslední uranový důl ve střední Evropě v Dolní Rožínce na Vysočině. Navázal tak na březnovou návštěvu premiéra Bohuslava Sobotky.

Ministr Mládek se seznámil s provozem těžebního a úpravárenského komplexu v Dolní Rožínce a na dolu Rožná I. sfáral za horníky do 23. patra dolu do hloubky 1150 metrů.

"Chtěl jsem se detailně seznámit se současnou situací a plány rozvoje odštěpného závodu GEAM Dolní Rožínka a potenciálem těžby uranu u nás. Proto jsem dnes jednal s vedením státního podniku DIAMO, odštěpného závodu GEAM i starosty okolních obcí a hledali jsme optimální varianty řešení pro stát, podnik ale především pro jeho zaměstnance a místní obyvatele. Chci jasně uvést, že máme zájem zachovat těžbu uranu pro minimálně příští dva roky a zároveň hledáme další varianty rozvoje podniku tak, aby nebyla ohrožena zaměstnanost v regionu," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

"Ložisko Rožná je po Příbrami druhým největším ložiskem uranu u nás. Vytěženo už zde bylo téměř dvacet tisíc tun uranu a za příznivých okolností je zde možné dotěžit ověřené bilanční zásoby uranu, jejichž těžba by měla trvat zhruba do poloviny roku 2017, a část dosud nebilančních zásob, kde je těžba odhadována do roku 2022," uvedl generální ředitel s. p. DIAMO Tomáš Rychtařík.

V oblasti je dokončován průzkum pro vybudování podzemního zásobníku plynu v lokalitě Milasín - Bukov a výstavby ojedinělého podzemního výzkumného pracoviště Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Pro další desetiletí se uvažuje o zahájení těžby v uranovém ložisku Brzkov, kde jsou těžitelné zásoby ve výši 3150 tun. K vlastní těžbě by tam mohlo dojít v letech po roce 2022.

Klíčovým provozem pro výrobu uranu je chemická úpravna. V současné době je prakticky jediným zařízením tohoto druhu ve střední a západní Evropě, využívají ji i další subjekty a mezinárodní instituce a uvažuje se o její modernizaci.

Důležitým faktorem, který ovlivňuje rozhodování, jsou světové ceny uranového koncentrátu, které v poslední době klesají. Státní podnik DIAMO nyní vede jednání s akciovou společností ČEZ, která je klíčovým zákazníkem, o prodloužení smlouvy i po roce 2014. Letos by mělo být vytěženo a vyrobeno 150 tun uranu.

Po jednání s vedením s. p. DIAMO a odštěpného závodu GEAM se ministr Jan Mládek setkal se starosty okolních obcí. Všichni starostové se shodli na tom, že pro tento region je rozhodující zaměstnanost a závod GEAM je klíčovým zaměstnavatelem. Starosta Rožné Libor Pokorný uvedl, že s uranem žijí tyto obce už více než půlstoletí. "Tehdy se naši otcové báli, jak budeme žít s uranem, nyní stojíme v opačné pozici, bojíme se, jak budeme žít bez něj," uvedl starosta Rožné Libor Pokorný.

Starosta Stříteže Radek Šťourač se domnívá, že stát by měl být aktivnější v hledání alternativ využití potenciálu oblasti a využít dosavadního příznivého postoje obcí a místních obyvatel.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů