Pátek, 19. dubna 2024

Sopku na Islandu zasáhly otřesy

Sopku na Islandu zasáhly otřesy

Okolí islandské sopky Bárdarbunga včera zasáhlo dvojí zemětřesení, jedno o síle 5,3 a druhé 5,1 stupně. Jde o dosud nejsilnější zaregistrované otřesy. Tamní úřady nezaznamenaly známky erupce vulkánu, snížily proto varování z nejvyššího červeného stupně na oranžový. Island oznámil i zrušení bezletové zóny, kterou preventivně vyhlásil kolem místa hrozící erupce. Stále ale existuje možnost, že sopka v následujících dnech vybuchne.

Nejvyšší stupeň varování před erupcí vyhlásila země v sobotu, kdy upozornila letecké společnosti, že lze případně očekávat silné znečištění ovzduší sopečným popelem. Současný oranžový stupeň přitom značí "zvýšenou nebo rostoucí aktivitu se zvýšenou možností erupce".

Islandské úřady minulý týden kvůli možné erupci nařídily evakuaci turistů z okolí sopky. Oblast ležící více než 200 kilometrů východně od hlavního města Reykjavíku není obydlená, je však oblíbená mezi turisty.

Bárdarbunga je součástí jiného systému než menší vulkán Eyjafjallajökull. Jeho erupce v roce 2010 kvůli popílkovému mraku ochromila valnou část letecké dopravy nad Evropou.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů