Čtvrtek, 28. března 2024

SFŽP ČR apeluje na žadatele o podporu

SFŽP ČR apeluje na žadatele o podporu

Zástupci Státního fondu životní prostředí ČR apelují na žadatele, kteří předložili žádost o podporu v letošních výzvách, aby co nejdříve zrealizovali výběrová řízení na dodavatele hlavního předmětu podpory a doložili státnímu fondu podklady k vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace.

Žadatelé, kteří obdrží rozhodnutí, mají jistotu, že státní fond závazně vyčlení peníze na jejich projekty z rozpočtu Operačního programu Životní prostředí. Projekty těch žadatelů, kteří dodavatele předmětu podpory ve stanoveném čase nevysoutěží a Rozhodnutí o poskytnutí dotace nezískají, naopak budou takzvaně zmraženy ve speciálním zásobníku projektů a budou čekat, zda se uvolní případná alokace.

Je tedy v zájmu samotných žadatelů, aby výběrové řízení zrealizovali a Rozhodnutí o poskytnutí dotace získali co nejdříve, protože k takzvaně zmraženým projektům, se pracovníci státního fondu vrátí až na začátku příštího roku, kdy udělají komplexní bilanci Operačního programu Životní prostředí.

Výsledkem bilance bude reálná znalost toho, kolik volných peněz je v programu k dispozici a kolik projektů je v systému programu. Bude i přesně známo, kolik z evidovaných projektů je prozatím a pouze v režimu Registračního listu, kolik z nich už je překlopeno do režimu Rozhodnutí o poskytnutí dotace. Přednost přitom dostanou všichni žadatelé, kteří budou mít již vydáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace.

Zjistí-li pracovníci státního fondu, že peníze v programu zbývají, zmražené projekty takzvaně rozmrazí a budou s nimi dále spolu se žadateli pracovat. V tomto ohledu je však třeba říci, že podle zástupců státního fondu je již nyní jasné, že na všechny projekty se peníze nedostanou, proto by cílem každého zodpovědného žadatele mělo být, aby co nejdříve získal Rozhodnutí o poskytnutí dotace a svůj projekt realizoval.

Zástupci Státního fondu životního prostředí ČR znovu upozorňují žadatele o podporu na to, že zatímco držení Registračního listu je pouze příslibem získání dotace, držení Rozhodnutí o poskytnutí dotace dává žadatelům jistotu, že pokud svůj projekt zrealizují řádně a včas, finanční podporu z Operačního programu Životní prostředí získají.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů