Pátek, 19. dubna 2024

Do skoly bez toxickych ftalatu? Jde to, kdyz se vyhnete PVC

Do skoly bez toxickych ftalatu? Jde to, kdyz se vyhnete PVC

Ve trech z jedenacti analyzovanych casti skolnich pomucek a vybavy pro deti na leto prokazaly testy pritomnost ftalatu (1) v mnozstvi, ktere prekracuje limit pro hracky a pomucky pro deti (2). Hrisniky jsou penaly "Transformers - Optimus Prime", ktery obsahoval vice nez 15 % rizikoveho ftalatu DEHP na hmotnost vyrobku na povrchu a dalsi ftalaty ve vnitrnim vybaveni, a "21st Century", jehoz povrchova folie obsahovala bohaty koktejl ftalatu (3). Nevladni organizace chce mimo jine poukazat na mezeru v evropskych predpisech, ktere deti nechrani pred skodlivymi ftalaty dostatecne. Skolni pomucky totiz nepatri na seznam predmetu pro peci o deti zcela jednoznacne, a to presto, ze ani v jejich pripade nelze vyloucit, ze je budou deti vkladat do ust.

Arnika nechala proverit napriklad penaly, gumy, pouzdra na tuzky, sandale anebo potapecske bryle. Test na kadmium, kteremu se podrobily dalsi dva vyrobky, dopadl dobre.

"O vysledcich testu informujeme Ceskou obchodni inspekci. Rodice se pri nakupu skolnich potreb, hracek a dalsich predmetu pro deti mohou problematickym ftalatum vyhnout tak, ze proste nebudou kupovat vyrobky z mekceneho PVC. Pokud nejsou dostatecne jasne oznaceny, meli by alespon tuto zakladni informaci obdrzet od prodavacu. Dalsi informace vcetne databaze nebezpecnych vyrobku nabizeji internetove stranky Arniky," rekl mluvci Arniky Vratislav Voznik.

Aby se spotrebitele vyhnuli nebezpecnym vyrobkum z PVC, doporucuje Arnika ridit se Desaterem pro vyber skolnich pomucek bez nebezpecnych ftalatu - je prilohou tiskove zpravy.

Vysledky testu sice neprokazuji jasne, ze je chemicka bezpecnost vyrobku na ceskem trhu na vysoke urovni, ale uz pri samotnem nakupu pracovnici Arniky zaznamenali vyrazne zlepseni. "Ze vzorku peti skolnich potreb a dalsich peti predmetu pro deti nelze vyvozovat dalekosahle zavery. Ale za potesujici bych oznacil, ze vyber vyrobku, ktere nebyly z PVC, je mnohem vetsi nez pred lety. Schvalne jsme vycestovali i do papirnictvi mimo Prahu, kde jsme podezrele vyrobky z PVC nenasli. Nicmene vysledek analyz prokazuje na to, ze se k nam vyrobky obsahujici problematicke ftalaty stale dostavaji. Narazili jsme na ne i v nasem pruzkumu limitovanem financemi, jez byly k dispozici na chemicke analyzy," posoudil stav vedouci programu Toxicke latky a odpady sdruzeni Arnika RNDr. Jindrich Petrlik.

Na nebezpeci plynouci z pouzivani PVC zejmena tam, kde s nim prichazeji do kontaktu male deti, upozornuje Arnika dlouhodobe (4, 5). "V ramci projektu Mame pravo vedet jsme v reedici vydali knihu Jak zit dobre, zdrave a ekologicky setrne, ktera je rozsirena prave o kapitolu zamerenou na nebezpeci chemickych latek v predmetech pro deti," upozornila vedouci projektu Mame pravo vedet (6) Mgr. Karolina Brabcova z Arniky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů