Čtvrtek, 28. března 2024

EU zakázala žárovky, teď zakazuje vysavače, co bude následovat?

EU zakázala žárovky, teď zakazuje vysavače, co bude následovat?

Evropská komise svým nařízením č. 666/2013 zakázala "uvádět na trh" vysavače s příkonem nad 1600 Wattů. Od září 2017 pak musí zmizet z trhu i domácí vysavače s příkonem nad 900 W. Z trhu tak budou muset zmizet vysavače, které běžně v našich domácnostech používáme.

Petr Mach: Je to velká hloupost!
27.srpen 2014 - 13:33


"Je to velká hloupost!", říká europoslanec Petr Mach a upozorňuje, že toto opatření rozhodně nepovede k úspoře energie, naopak: "Evropští komisaři možná nikdy doma nevysávali, ale vysavač s nízkým příkonem toho moc nevysaje. Když budou lidé muset vysávat dvakrát déle než dosud, žádná energie se neušetří."

"Evropská unie z nás dělá hlupáky!", říká Jiří Payne, místopředseda Svobodných: "EU předpokládá, že, na rozdíl od normálních lidí po celém světě, v Evropě nedokážeme posoudit, jaký vysavač potřebujeme. Proto nám předepíše, jaké si smíme kupovat, a ostatní zakáže. Zatímco ve svobodných zemích se snaží mít vzdělané odpovědné občany, kteří se umí rozhodovat, Unie vychází z předpokladu, že Evropané jsou nenapravitelní hlupáci, takže místo nich musí rozhodovat `nadlidé` z Bruselu. Domnívají se, že vědí lépe než my sami, co vlastně potřebujeme."

Od září 2009 EU zakázala klasické žárovky. Teď zakazuje výkonné vysavače. Co bude následovat?

Zdroj: www.prvnizpravy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů