Čtvrtek, 28. března 2024

Do konce roku bude v ČR až 80 stanic na CNG

Do konce roku bude v ČR až 80 stanic na CNG

V České republice je v současnosti 56 veřejných plnicích stanic na CNG, což stále není dostatečný počet pro masivnější rozvoj využívání tohoto paliva. Nicméně dobrou zprávou je, že do konce letošního roku by jich mohlo být již 80.

Prodej aut na CNG roste, letos jich na našich silnicích přibylo 1200. Společně s tím roste i prodej CNG na plnicích stanicích a investoři tak proevují více ochoty investovat do nákladné výstavby plnicích stanic na CNG. Nejnověji přibyly stanice v Kolíně a Hodoníně, další se staví například v Příbrami, Plzni, Olomouci, Velkém Meziříčí, Hradci Králové, Vyškově, Kosmonosech, Břeclavi, Mostě, Pardubicích, Českých Budějovicích, Mladé Boleslavi, Chrudimi a dalších městech. Zvyšuje se také kapacita stanic v Písku a Hradci Králové.

Celkem devět stanic již funguje v Praze, neboť od srpna bude k dispozici nová stanice v Praze Štěrboholech. Tuto stanici buduje společnost TUkas, která patří mezi přední prodejce CNG vozidel (za poslední 2 roky prodala téměř 100 aut s pohonem na CNG). Stanice bude sloužit nejen fleetovým zákazníkům společnosti TUkas, ale i široké veřejnosti. Stanici dodala společnost Bonett Gas Investment, která hodlá do konce roku otevřít v Praze další dvě vlastní CNG stanice a celkově zainvestovat dalších 20 stanic. Rozvoj CNG podporuje i fakt, že je k dispozici verze na CNG také u nejoblíbenějšího domácího fleetového modelu, Škody Octavia. Má označení G-TEC a nabídne dojezd čistě na CNG až 410 km. Poháněna je úsporným přeplňovaným agregátem 1.4 TSI o maximálním výkonu 81 kW.

Zdroj: www.ifleet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů