Pátek, 29. března 2024

Komise vybrala finálové snímky 40. ročníku festivalu EKOFILM

Komise vybrala finálové snímky 40. ročníku festivalu EKOFILM

Téměř dvojnásobný počet filmů oproti loňskému roku obdržela komise 40. ročníku mezinárodního filmového festivalu EKOFILM. V uplynulých dnech tak festivalová komise třídila 222 došlých snímků do čtyř kategorií - Zelená planeta, Člověk a společnost, Tempora mutantur, Inspirace, a vybírala ty, které se budou na festivalu promítat.

Z přesně 100 vybraných filmů doporučených k promítání celkem 54 snímků postoupilo do festivalové soutěže, z toho 15 v kategorii Autor do 26 let. "Kromě snímků od zkušených tvůrců letos výrazně přibylo studentských filmů, často bakalářských či diplomových. Také se objevuje dost animovaných či hraných dokumentů, z nichž některé se dokonce probojovaly do finále festivalové soutěže," říká ředitelka festivalu Marcela Mrózková Heříková.

Výběr filmů, dokumentů a pořadů o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví bude moci veřejnost zhlédnout zdarma od čtvrtka 2. 10. do neděle 5. 10. na řadě promítacích míst v Ostravě, dále pak v Karviné a Českém Těšíně. "Pro jazykově zdatné bude stejně jako loni připravena specializovaná scéna, kde se budou promítat filmy v původním znění bez titulků.

"Tato scéna bude tentokrát v Domě kultury Akord v Ostravě-Zábřehu," dodává ředitelka festivalu. Mezinárodní filmový festival EKOFILM patří k nejstarším filmovým festivalům svého druhu v Evropě. Jubilejní 40. ročník přinese nejen filmové zážitky, ale i doprovodné akce, jejichž vrcholem se v sobotu 4. 10. stane Ekopouť, která svým celodenním programem určeným zejména pro rodiny s dětmi zaplní Hlavní třídu v Ostravě-Porubě.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů