Čtvrtek, 28. března 2024

Biopotraviny jsou nutričně hodnotnější, tvrdí další studie

Biopotraviny jsou nutričně hodnotnější, tvrdí další studie

Vědci prokázali, že biopotraviny jsou nutričně hodnotnější než produkty konvenčního zemědělství. Mezinárodní studie vedená britskou Newcastle University tak popřela předchozí výsledky výzkumníků ze Standfordovy Univerzity z roku 2012. Podle ní obsahují potraviny s označením bio pouze méně pesticidů, jinak se výrazně neliší.

Z newcastleské studie, kterou zveřejnil časopis British Journal of Nutrition v polovině července tohoto roku, vyplývá několik nových faktů o ekologicky pěstovaných plodinách. Jejich konzumací prý člověk například přijme až o 69 % víc antioxidantů a polyfenolů. Ty chrání tělo před řadou zdravotních problémů včetně některých druhů rakoviny.

Pokud tedy konzumujeme ovoce, zeleninu a obiloviny v bio kvalitě, je to jako kdybychom snědli za den další jednu až dvě porce ovoce a zeleniny. Studie také prokázala, že bio plodiny obsahují výrazně nižší hladinu toxických těžkých kovů, dusíku a reziduí pesticidů. U kadmia to bylo v porovnání s konvenčními produkty o padesát procent méně.

Ekologové: Kvalita záleží na způsobu produkce

Podle ekologů tak studie jasně dokazuje, že kvalitu potravin určuje způsob jejich produkce. Ekologičtí farmáři nesmějí například používat chemické prostředky na ochranu rostlin před škůdci. Také musí dodržovat přísnější pravidla při péči o chovaná zvířata než konvenčně hospodařící zemědělci.

"Studie ukazuje, že výběr potravin, vyrobených podle bio standardů, může vést ke zvýšení příjmu nutričně žádoucích antioxidantů a snížené působení těžkých kovů," uvedl Carlo Leifert, profesor z Newcastle University.

Starší studie tvrdí opak

Ve studii z roku 2012 došli vědci ze Standfordu k závěru, že se biopotraviny od těch konvenčních příliš neliší, jen obsahují o třetinu menší množství pesticidů. Jejich používání prý nepřináší pro zdraví žádné velké výhody. Zdrojem bylo sedmnáct výzkumů, při nichž byli srovnáváni lidé, kteří jedli biopotraviny s těmi, kdo je nejedí.

Vědci dále uplatnili výsledky více než dvě stě studií, které srovnávaly úroveň živin, bakterií, plísní a pesticidů u různých druhů potravin a biopotravin včetně ovoce, zeleniny, obilnin, mas, mlék a vajec. Standforský výzkum byl ale zároveň kritizován z několika důvodů. Například žádná ze sedmnácti studií srovnávající lidi konzumující různé druhy potravin netrvala déle než dva roky, a nemohla tak ukázat dlouhodobé efekty.

"Rozdíl mezi těmito dvěma studiemi je čas." Carlo Leifert

Studie Newcastle University se opírá o více než tři sta čtyřicet publikací, které se zabývají rozdílem ve složení organických a konvenčních plodin. "Rozdíl mezi těmito dvěma studiemi je čas. Teď máme mnohem víc dostupných dat než před pěti lety," uvedl Leifert.

Porovnával výsledky výzkumu se zjištěními britské Food Standards Agency z roku 2009, podle kterých biopotraviny také nemají žádné významné nutriční výhody a od těch běžných se příliš neliší.

Nutriční hodnota nemusí být jediným kritériem

Některé faktory, které mohou spotřebitele ovlivnit, ale s výsledky takto zaměřených studií souviset nemusí. Rozhodující může být také například lepší chuť a kvalitnější podmínky pro chovaná zvířata, nebo příznivý vliv ekologického zemědělství na půdu a krajinu.

Zdroj: www.mesicbiopotravin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů