Pátek, 29. března 2024

Máchův kraj se oficiálně stal součástí CHKO Kokořínsko

Máchův kraj se oficiálně stal součástí CHKO Kokořínsko

Máchův kraj se v pondělí oficiálně stal součástí Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, vznikla tak nová chráněná krajinná oblast Kokořínsko - Máchův kraj. Vláda rozhodla na jaře, že oblast kolem Doksů bude do CHKO nově zahrnuta. Mělo by to zaručit zachování unikátní přírody. Pro správu oblasti to bude znamenat zvýšení nákladů na udržování, ale i rozvoj cestovního ruchu, řekl dnes vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ladislav Pořízek. Naposledy se v zemi rozšiřovala CHKO před 12 lety, šlo o CHKO Český les. Rozšíření CHKO Kokořínsko o oblast Máchova kraje trvalo sedm let.

Nyní je schvalován plán péče o oblast v nové podobě. Dodržování plánu není pro hospodáře povinné, ale některé dotace na údržbu lze získat právě jen v případě, kdy se v péči o krajinu postupuje podle tohoto schváleného dokumentu. "Nyní nás právě čeká vyřizování připomínek k tomu projednávanému plánu péče," uvedl Pořízek. Vzniká také detašované pracoviště správy v Doksech. Velkou akcí by měla být i plánovaná rekonstrukce výpusti Máchova jezera.

Ještě letos by se mělo konat několik akcí na podporu turismu v nové části oblasti. "Budeme stavět pozorovací most v mokřadu u Máchova jezera nebo zpevňovat některé turistické trasy, například na Hradčanskou vyhlídku," informoval vedoucí správy.

Odhadem by běžné výdaje správy po rozšíření měly stoupnout o 20 až 30 procent, přibližně na 650.000 korun. Co se týče dalších opatření, jako je například značení cest, by měl být nárůst asi o 50 procent, což odpovídá i míře rozšíření CHKO. V tomto případě by se výdaje mohly pohybovat na celkem sedmi milionech korun. "Hlavní zdroj peněz pochází z programu ministerstva životního prostředí," doplnil Pořízek.

V nově fungující oblasti je potvrzen i výskyt vlka, který se tam vrátil po sto letech. Do lokality patří i bývalý vojenský výcvikový prostor Ralsko. Celkem se v oblasti nachází 163 zvláště chráněných druhů živočichů a téměř stovka zvláště chráněných druhů rostlin, například jedinečná masožravá rostlina tučnice česká a orchidej prstnatec český. Vyskytuje se tam také jedna z posledních početnějších populací tesaříka alpského v ČR, největší hnízdní populace jeřába popelavého a téměř 700 druhů motýlů.

V Máchově kraji jsou místa, která nemají daleko od prapůvodní české divočiny - slatiny a rašeliniště, hluboké bučiny a podmáčené lesy, ale důležitou součástí chystané CHKO jsou také místa, která vytvořili lidé, například louky, Máchovo jezero, Novozámecký a Břehyňský rybník nebo Hradčanské rybníky.

Nová část CHKO, Máchův kraj, jehož název byl zvolen na základě doporučení zástupců samospráv, se rozkládá na území o ploše 136 kilometrů čtverečních. Nachází se přibližně mezi Doksy, Jestřebím, Zákupy a Bělou pod Bezdězem, hranice se až na výjimky vyhýbá zastavěnému území.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů