Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové kritizují nový plán pro odpady, nahrává prý spalování

Ekologové kritizují nový plán pro odpady, nahrává prý spalování

Ekologové se opět obávají, že návrh plánu odpadového hospodářství upřednostňuje energetické zpracování odpadu před recyklací a předcházením vzniku odpadu. Upozornilo na to dnes sdružení Arnika, které se odvolává na dosavadní vypořádání připomínek. Tvrdí, že dokument zatím vyznívá tak, že by se Česká republika mohla stát spalovnou střední Evropy. Proti tomu se ale ministerstvo životního prostředí (MŽP) ohradilo, podle něj jde o účelovou konstrukci.

"MŽP v žádném případě nehodlá Českou republiku učinit spalovací velmocí," reagovala mluvčí úřadu Petra Roubíčková. Úřad předložil plán do veřejného připomínkového řízení v květnu. Platit by měl v letech 2015 až 2024. V pátek dopoledne se má podle informací ČTK na MŽP uskutečnit jednání s odbornou veřejností o vypořádání připomínek.

Klíčový dokument má určit dlouhodobou strategii nakládání s odpady, obaly a výrobky s ukončenou životností. Poprvé bude jeho součástí i program předcházení vzniku odpadů. Plán měl být dokončen už loni, ale bývalé vedení MŽP jeho přípravu prodloužilo o rok. Na kompletní novou legislativu se čeká už od roku 2007.

Arnika v tiskové zprávě uvedla, že ministerstvo plánuje místo progresivního předcházení vzniku odpadu a recyklace hodnotných surovin je pálit a při jejich nedostatku dovážet odpad i z okolních států. Podle Roubíčkové je odpad běžnou obchodní komoditou, denně se do i z ČR odpady přepravují za účelem využívání nebo jen tranzitují do jiných zemí, poznamenala. V zákoně o odpadech není stanoven zákaz dovozu odpadu za účelem využití. Obavy z výstavby spaloven ale už dříve vyjádřilo i Hnutí Duha. Spalování odpadů patří k nejdražším způsobům nakládání s odpady a není mu nakloněna ani Evropská komise.

Téměř 54 procent současného vyprodukovaného komunálního odpadu končí na skládkách, připomněla Roubíčková. Jde o zhruba 2,79 milionu tun odpadu. Polovina z těchto odpadů je biologicky rozložitelná a musí se od roku 2015 povinně třídit. Zbylých 1,45 milionu tun bude nutné po roce 2023 zpracovat jiným způsobem. "V současné době se nabízí pouze technologie energetického využití odpadů. V ČR jsou tři zařízení pro energetické využití odpadu. Ty za rok spálí 620 tisíc tun odpadu," tvrdí mluvčí.

"Předjímat dovoz odpadu do Česka v době, kdy nemáme vypracovaný, natož fungující program předcházení vzniku vlastního odpadu a obrovské rezervy máme v třídění a recyklaci, považuji za alarmující. Předjímat navíc výstavbu dalších spaloven, v nichž budeme likvidovat odpad z okolních států, je krajně nezodpovědné," uvedl předseda Arniky Jindřich Petrlík. Dodal, že samotné spalovny vyprodukují asi třetinu původní hmotnosti odpadu, v němž se koncentrují nebezpečné dioxiny a těžké kovy.

V případě, že ČR bude potřebovat zpracovat asi 1,45 milionu tun odpadu a nebudou k dispozici jiná zařízení na zpracování směsného komunálního odpadu, je podle Roubíčkové vzhledem k množství aktuálně produkovaného odpadu možnou variantou, že v ČR v budoucnu vyrostou tři velkokapacitní spalovny odpadu. Tak se ČR dostane na téměř 20 procent zpracování odpadu spalováním, což je podle Roubíčkové stále o šest procent méně než evropský průměr. Není však jisté, zda EK pošle na spalovny dotace.

Nové vedení ministerstva v čele s Richardem Brabcem (ANO) slíbilo vlastní zákon o odpadech a zavázalo se k tomu i v programovém prohlášení vlády. Zatím je však ekology a některými odborníky kritizováno za "přílepek" k novele odpadového zákona. Ta je nyní ve Sněmovně.

Plán odpadového hospodářství má ještě projít strategickým posouzením vlivů na životní prostředí SEA, schválit ho musí vláda.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů