Čtvrtek, 28. března 2024

Svaz sběren nesouhlasí s návrhem Senátu zakázat výkup kovů

Svaz sběren nesouhlasí s návrhem Senátu zakázat výkup kovů

Svaz průmyslu druhotných surovin ČR (SPDS ČR) a také někteří další podnikatelé z oboru zásadně nesouhlasí s návrhem Senátu, který chce zakázat výkup odevzdaných kovů, papíru a dalšího odpadu ve sběrnách. Výkonný ředitel svazu Petr Šulc dnes na tiskové konferenci řekl, že je to protiústavní. Změna by podle něj vyvolala nezaměstnanost u výkupců i obslužných profesí, přičemž to odhaduje zhruba na 10.000 lidí. Omezení výkupu podle Šulce ovlivní i českou ekonomiku z hlediska exportu.

Senát na konci srpna navrhl zakázat sběrnám výkup šrotu s výjimkou autovraků od řadových občanů. Důvodem je snaha zamezit krádežím kovů. Výkup by měl být možný jen od firem a živnostníků, jimž by sběrny měly platit bezhotovostně. Úpravu vložil do novely, která má od roku 2024 zakázat skládkování směsného komunálního odpadu a recyklovatelných odpadů. Tu bude muset znovu projednat Sněmovna. Zákaz výkupu podporuje Svaz měst a obcí; usiluje o to, aby hlavně kovový odpad přešel z výkupen na obce.

Pokud by podle ředitele Svazu průmyslu druhotných surovin byl druhý senátní návrh ve Sněmovně schválen, měl by vážný dopad na nižší sociální vrstvy obyvatelstva, jež odpad legálně sbírají. Připomněl také, že ve výkupnách pracují hůře zaměstnatelné osoby, podle propočtů svazu by se omezení týkalo až 70 procent pracovních pozic.

"Je tu také otázka vytěžitelnosti druhotných surovin z prostředí ČR. Výkupny fungují na motivačním principu. To znamená, že sociálně slabší skupiny nebo lidé, kteří mění nějaké zařízení v domácnosti, mají šanci si nějaké finanční prostředky za cenu materiálu získat zpátky," uvedl Šulc.

V současnosti může každý člověk prodat ve sběrně kovový šrot a dostat za něj hotové peníze. Pokud existuje podezření, že je předmět kradený nebo je v seznamu, co se nesmí vykupovat, nesmí ho podle zákona provozovatel sběrny přijmout. Podle Šulce je nemorální chtít po lidech, aby se majetku, který nabyli legálně, zbavili zdarma. Dodal také, že změna by měla dopad na obchodní bilanci ČR, protože je ve druhotných surovinách exportní zemí. Vyváží zhruba dva miliony tun papíru a kovů.

"Pro nás je tento krok (zákaz výkupu) naprosto nepřijatelný. Je svým způsobem postihem slušných občanů a slušně fungujících sběren. Stát nedokáže zajistit vymahatelnost práva," řekl dnes podnikatel Petr Bajer. Předložená novela podle něj bude ještě více nahrávat organizovaným kriminálním skupinám, omezí obchod s druhotnými surovinami a dá možnost vzniku černým skládkám.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů