Čtvrtek, 25. dubna 2024

Středočeši už vyčerpali 80 milionů korun na ekologické kotle

Středočeši už vyčerpali 80 milionů korun na ekologické kotle

Středočeský kraj předčasně ukončil výzvu na výměnu neekologických kotlů. Od pondělí se už vyčerpalo 80 milionů korun na takzvanou kotlíkovou dotaci, kraj přijal 1500 žádostí. Dál už přijímal pouze náhradní žádosti, informovala dnes ČTK Jana Taušová z ministerstva životního prostředí (MŽP). Hejtman Miloš Petera (ČSSD) ale ČTK řekl, že kraj jedná s ministerstvem o navýšení celkové sumy zhruba o pět milionů korun, aby se dostalo na více zájemců. Loni se vymezených 40 milionů korun vyčerpalo za čtyři dny.

"Zjistili jsme už v půl desáté, že jsme vyčerpali celkovou částku, takže začínáme jednat s ministerstvem životního prostředí o navýšení v poměru 50 na 50," uvedl Petera. Do odpoledne podle něj krajský úřad shromáždil žádosti za 85 milionů korun. Ministerstvo i kraj by tedy podle Petery měly shodně přispět každý 2,5 milionu korun. "Myslím, že bychom mohli být úspěšní, takže by se dostalo na všechny," dodal hejtman. Mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová později upřesnila, že kraj do dnešních 16:00 přijal celkem 1548 žádostí, což odpovídá částce 85,4 milionu korun.

Výzva na výměnu starých neekologických kotlů za nové nízkoemisní začala v pondělí. Stovky lidí čekaly v Praze na Smíchově před středočeským krajským úřadem, první zájemci přicházeli už v neděli dopoledne a strávili před budovou noc. Na dotace, které mají přispět ke zlepšení ovzduší, bylo letos připraveno dvakrát více než loni. Kraj se na této sumě podílí stejnou výší jako ministerstvo životního prostředí, tedy 40 miliony. Protože kontrola podaných žádostí trvá několik měsíců, lze čerpat dotaci až v příštím roce.

Příspěvek z dotací je asi 50 procent kupní ceny kotle, jeho maximální výše může být pro určité typy kotlů až 60.000 korun. Dotace je určena pro domácnosti, které vymění ručně plněné kotle na tuhá paliva za nízkoemisní kotle na uhlí, biomasu, jejich kombinaci či za kotel plynový. MŽP spustilo program i v dalších krajích.

Náhradní žádosti mohli zájemci o dotaci podávat osobně na podatelně krajského úřadu ještě do dnešních 16:00. "Úřad přijímá náhradní žádosti pro případ, že by některé byly zamítnuty," uvedla Taušová. V předchozí výzvě, kterou Středočeský kraj vyhlásil před rokem, žadatelé vyčerpali vymezených 40 milionů za čtyři dny. "Letošní výzva na 80 milionů trvající necelé dva dny tedy dokazuje, že zájem Středočechů o výměnu starých kotlů výrazně vzrostl," dodala.

Cílem programu je podle ministerstva podpořit opatření, která povedou ke zlepšení kvality ovzduší.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů