Pátek, 29. března 2024

Životní prostředí přijde o pět miliard korun z eurofondů

Životní prostředí přijde o pět miliard korun z eurofondů

Ministerstvo životního prostředí nestihne z evropských dotací vyčerpat pět miliard korun. Deníku Aktuálně.cz to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Původně přitom hrozilo, že Česká republika přijde až o 22 miliard.

Podle předchozích propočtů mělo za rok 2014 propadnout až 14 miliard, ztráta příštího roku se pak odhadovala na dalších šest až osm miliard.

"Příští rok chceme snížit ztrátu na nulu. Celý ten rok už máme v ruce my, takže tam si na to troufáme. Letos si troufám říct, že tu ztrátu snížíme na pět miliard," řekl Brabec. Na čerpání dotací začal podle svých slov pracovat hned po svém příchodu na ministerstvo, některé projekty už se ale zachránit nepodaří.

Brabec z toho obviňuje své předchůdce, kteří podle něj neřešili stovky spících projektů a nespolupracovali s obcemi na jejich dotažení do konce.

"S těmi obcemi se mělo jednat minulý a předminulý rok. Největší průšvih je s akcemi na vodovody, kanalizace a čističky. A tam ta setrvačnost je obrovská," uvedl ministr.

Z 280 spících projektů se ministerstvu povede rozběhnout zhruba stovku. Zbylé peníze se teď snaží utratit za projekty v takzvaném zásobníku, tedy připravené žádosti, které čekají na příležitost jako náhradníci. Má to ale háček - tato díla se musí realizovat do konce roku, jinak na evropské peníze nedosáhnou a miliardy propadnou.

Státní fond životního prostředí teď proto velmi rychle přerozděluje peníze z "mrtvých projektů" na ty čekající. "Teď za jediný měsíc udělali projekty za 11 miliard, což byl výkon, který byl dřív za rok," popisuje Brabec.

Jen do zásobníkových projektů šla v minulých týdnech téměř miliarda korun a dalších 400 za 1,7 miliardy v něm zbývá. Jenže rychlá práce při přerozdělování miliard s sebou nese i riziko chyb.

"Chybovost je tam vždycky možná, jsou tam tisíce projektů. Myslím ale, že jsme udělali taková personální opatření, že ta pravděpodobnost podpory podezřelých děl je daleko menší, než byla dřív. Ale nikdy není nulová," přiznává ministr.

Popírá ale, že by se při rychlosti mohli k evropským penězům dostat například místní kmotři nebo nesmyslné plány. Takzvané zásobníkové projekty podle něj prošly již dříve stejně důkladnou kontrolou jako ty odsouhlasené.

"V každém případě nechceme dávat ty peníze na nesmysly, které mají jen nakrmit nějakého místního kmotříka, to jsme brutálně likvidovali," slibuje Brabec.

22 miliard

korun mohla být ztráta ministerstva životního prostředí při čerpání financí z evropských fondů. Díky převodu projektů by ztráta měla dosáhnout "jen" pěti miliard korun.

AUTOR: Lucie Kudláčková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů