Středa, 24. dubna 2024

Vláda schválila další příspěvek na sanaci po těžbě uranu

Vláda schválila další příspěvek na sanaci po těžbě uranu

Vláda na dnešním jednání schválila další příspěvek na sanaci ekologické zátěže po těžbě uranu. V letech 2015 až 2017 má jít na nápravu poškozené krajiny přes 4,5 miliardy korun, z toho 400 milionů ročně na dofinancovaní ekologických akcí realizovaných státním podnikem Diamo. Právě částku pro Diamo ale označil za vysokou ministr financí Andrej Babiš (ANO).

"Myslím si, že ministerstvo financí tendruje ekologické zakázky za poloviční cenu, tak by se měl i Diamo pokusit vylepšit hospodaření", uvedl Babiš. Vláda nicméně materiál schválila, včetně příspěvku pro Diamo. Podle Babiše se ve firmě nyní ale uskuteční audit na externí služby a nákup surovin.

Státní podnik Diamo zajišťuje produkci uranu pro jadernou energetiku a uskutečňuje útlum rudného a části uhelného hornictví v České republice. Podílí se také na sanaci ekologické zátěže po těžbě uranu. Podle rozhodnutí vlády z roku 2012 na ni do roku 2042 půjde celkem 32 miliard korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů