Pátek, 19. dubna 2024

Ostrov Santos v Sušici je Parkem roku 2014

Ostrov Santos v Sušici je Parkem roku 2014

Lesopark na říčním ostrově v Sušici uspěl v soutěži Park roku, která každoročně hodnotí počiny v oblasti zahradní a krajinářské architektury. Odborná porota přisoudila Santosu v soutěži první místo. Revitalizace ostrova se uskutečnila díky podpoře Nadace Proměny.

Proměnu ostrova realizovala Sušice v letech 2009-2013, nadace ji v rámci svého programu Parky podpořila grantem ve výši 25 mil. Kč. Do roku 2016 může město od nadace získat ještě další finance určené na údržbu parku.

,,Tak jako v jiných projektech, které s nadací podporujeme, jsme i v Sušici od začátku zapojovali místní veřejnost. Jsem přesvědčená, že v kombinaci s architektonickou soutěží, z níž vzešla nová podoba ostrova, jsme tak projektu vytvořili kvalitní základy," vysvětluje ředitelka Nadace Proměny Jitka Přerovská a doplňuje: ,,Santos už letos v květnu získal Cenu veřejnosti v rámci soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2013. Velkým oceněním práce všech, kdo se na jeho proměně podíleli, je právě zájem lidí. Na ostrov jich teď chodí mnohem víc."

Autorem architektonického řešení Santosu je tým z atelieru Florart doc. Ing. Pavla Šimka. Revitalizace citlivě vyřešila zejména vegetační úpravy a zachovala parku jedinečný přírodní ráz. Kompletní obnovou pak prošlo zázemí pro návštěvníky v srdci ostrova, které symbolicky odkazuje na loď na řece. Atmosféru místa dotvářejí dřevěné objekty sochaře Václava Fialy.

videospot s komentářem architekta: https://www.youtube.com/watch?v=QHOgmGyrj4U&list=PLA41EFFA0F85788E2&index=1

reakce návštěvníků ostrova: https://www.youtube.com/watch?v=kALuPJqyIkk&list=PLA41EFFA0F85788E2&index=3

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů