Úterý, 16. dubna 2024

Publikace Chuťovky pro starostky a starosty - inspirace, jak podpořit aktivitu mladých

Publikace Chuťovky pro starostky a starosty - inspirace, jak podpořit aktivitu mladých

Jak zapojit mladé lidi do života obce ukazuje zajímavě podaná publikace ,,Chuťovky pro starostky a starosty" vydaná společností EDUin. Publikace představuje projekty čtrnácti neziskových organizací a ukazuje, co dokážou mladí lidé udělat pro své okolí - vlastním nápadem počínaje a úspěšnou realizací konče. Své postupy, jak zapojovat mladé do rozvoje místa kde žijí, zde představuje i Národní síť Zdravých měst ČR. Jedná se plánovací fóra a kulaté stoly mladých - obecně k rozvoji své obce či města či na konkrétní témata, jako například zaměstnanost a uplatnění mladých na trhu práce. Oba typy akcí pořádají Zdravá města již několik let a setkávají se se zájmem na obou stranách - jak u mladých, tak u samotného vedení obcí. Právě zastupitelé a starostové jsou totiž zásadními hráči pro další práci s takto získanými náměty. Podrobnější informace k těmto aktivitám naleznete zde.

Chuťovkami se mohou inspirovat všichni starostové a zastupitelé, kteří by něco podobného chtěli ve své obci podpořit, ale třeba nevědí, jak na to. Ne vždy jsou nutnou podmínkou peníze. Chuťovky pro starosty dokládají, že podstatnější je možná chuť něco změnit a odvaha důvěřovat mladým lidem. Publikace současně na uvedených příkladech dokazuje, že mladí lidé nejsou ignoranti, které nic nezajímá.

V tématu spolupráce s mladými vyvíjí asociace Zdravých obcí a regionů řadu dalších aktivit - mezi ty nejzajímavější je plánované brzké spuštění portálu MěstoMladým.cz, kde podobné příklady dobré praxe v této oblasti budou k dispozici v širší a zejména databázové podobě spolu s řadou dalších zajímavých informací a kontaktů.

Elektronickou verzi publikace naleznete ZDE

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů