Pátek, 29. března 2024

Zastupitelé Jihlavy odmítli projednat návrh referenda ke spalovně

Zastupitelé Jihlavy odmítli projednat návrh referenda ke spalovně

Zastupitelé Jihlavy odmítli projednat návrh na vyhlášení místního referenda ke zvažované spalovně odpadu. Přiklonili se k názoru úředníků, že návrh musí nejprve projednat rada města, což se zatím nestalo. Referendum se tak zřejmě neuskuteční v době komunálních voleb, jak si přál přípravný výbor referenda. Matěj Man ze sdružení Společně pro Vysočinu, které s přípravným výborem spolupracuje, uved, že aktivisté požádají o vyhlášení referenda v době voleb soud.

"Je to jasné porušení zákona o referendu. My doufáme, že soud tuhle chybu zastupitelstva napraví a ještě ten termín vyhlásí," uvedl Man. Přípravný výbor se obrátil na soud už koncem srpna kvůli neshodám o znění návrhu referenda a uspěl. Termín konání referenda ale soud tehdy odmítl stanovit s tím, že by to připadalo v úvahu až tehdy, kdyby nekonalo zastupitelstvo

Zastupitelé na pondělním zasedání, posledním před komunálními volbami, pouze projednali uvolnění dvou milionů korun na zajištění průběhu referenda. Rozhodování o jeho vyhlášení ale v programu neměli. Hlasování o návrhu přípravného výboru navrhl zastupitel Přemysl Novák (ODS). "Nehodnotím obsah referenda, nehodnotím, jestli chci nebo nechci spalovnu. Jediné, o co mi jde, je to, aby se referendum konalo v termínu voleb," řekl.

Jan Vystrčil, vedoucí správního odboru radnice, řekl, že podle jeho názoru nešlo o návrhu přípravného výboru hlasovat, protože ho má zastupitelům předložit rada. Po přibližně hodinové debatě zastupitelé odhlasovali většinou 21 hlasů pouze to, že projednání návrhu na referendum neschvalují. Proti bylo sedm zastupitelů a stejný počet se hlasování zdržel.

V Jihlavě sbírali aktivisté podpisy pro referendum o odpadech od loňského listopadu. Pod návrhem se sešlo 4356 platných podpisů, tedy dostatek. Úředníci magistrátu po první kontrole uvedli, že nějaké podpisy chybí a aktivisté pak dodali další podepsané archy. Následně je úředníci požádali o další doplnění návrhu, protože podle nich nebyly věrohodně vyjádřeny náklady spojené s referendem, vadily jim i některé formulace.

Členové přípravného výboru referenda ale tehdy uvedli, že podle nich je návrh na referendum v pořádku. Žádost na jeho doplnění označili za zdržovací taktiku, aby se referendum nemohlo konat s komunálními volbami. Žaloba na postup magistrátu byla podána ke krajskému soudu 22. srpna. Magistrát zase vyměřil pokuty 135 lidem, kteří návrh referenda podepsali vícekrát.

Podle dříve zveřejněných představ obcí a kraje by mohla v Jihlavě vzniknout spalovna s roční kapacitou až 150.000 tun odpadu. Spalováním odpadu by vyráběla teplo a elektřinu. Novější varianta zvažuje i vznik menších takových zařízení v kraji.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů