Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rakousko je podle vědců silně zasaženo změnami klimatu

Rakousko je podle vědců silně zasaženo změnami klimatu

Rakousko je silně zasaženo změnami klimatu. Od roku 1880 stouply teploty v této alpské zemi o bezmála dva stupně, celosvětově se přitom zvýšily o 0,85 stupně. Důvodem je zvýšená citlivost prostředí Alp vůči klimatickým změnám. Napsala to dnes agentura APA s odvoláním na závěry první rakouské zprávy o stavu změny klimatu.

Na projektu spolupracovalo po dobu tří let takřka 250 rakouských vědců, kteří se zabývají změnou klimatu. "V rámci Evropy se jedná o první národní zprávu o aktuálním stavu," zdůraznil Ingmar Höbarth, vedoucí rakouského Fondu pro klima a energii. Jejím závěrem je, že "klimatické změny v Rakousku postupují rychleji, než je průměr ve světě". Země se tak bude muset v budoucnu vyrovnat s dalším oteplováním.

Pokud nebudou přijata protiopatření, stoupnou podle vědců ke konci 21. století teploty v Rakousku o 3,5 stupně. Kvůli klimatickým změnám se změnily také extrémní teploty. Ubývá chladných nocí a naopak se častěji objevují horké dny. "Když jsem byl malý, zažívali jsme osm dní velkých veder s teplotami přes 30 stupňů, dnes máme takových dní 30," řekl Höbarth. Tento trend se nadále prohloubí, lidé se budou častěji potýkat s vlnami veder.

Klimatické změny negativně zasáhnou celou řadu oblastí, především zemědělství a lesnictví, ekosystémy, ovlivní rozmanitost druhů, ale i turistiku a zdravotnictví. Ekonomické dopady extrémního počasí označuje zpráva jako závažné. Za posledních 11 let zažilo Rakousko dvakrát stoletou povodeň.

Rakouská strategie se tak opírá o dva hlavní pilíře, jedním jsou aktivní opatření zaměřená na ochranu klimatu, druhým je přizpůsobení se klimatickým změnám. Příkladem je například posílení ochrany před záplavami, uvedl ministr životního prostředí Andrä Rupprechter.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů