Čtvrtek, 28. března 2024

Inspektoři ČIŽP se zúčastnili společné kontroly přeshraniční přepravy odpadů na hranicích se Slovenskem

Inspektoři ČIŽP se zúčastnili společné kontroly přeshraniční přepravy odpadů na hranicích se Slovenskem

Na bývalém česko-slovenském hraničním přechodu Starý Hrozenkov - Drietoma se konala poslední týden v srpnu společná kontrolní akce pracovníků MŽP, ČIŽP, celní správy a dopravní i cizinecké policie. Akce byla zaměřena na přepravu odpadů, které přes Českou republiku putují do jiných států, anebo se do České republiky vozí k dalšímu využití. Kontrola proběhla na české i slovenské straně a bylo zjištěno pouze několik administrativních nedostatků, závažné porušení zákona zjištěno nebylo.

V rámci kontrolní akce bylo zkontrolováno přes 200 kamionů a u 36 vozidel naši inspektoři společně s celní správou a dopravní a cizineckou policií provedli podrobnou prohlídku. Byly zaznamenány tři případy přeshraniční přepravy odpadů, u kterých naši inspektoři objevili nedostatky ve vyplnění doprovodného formuláře s povinnými informacemi o zásilce odpadů a u jednoho z nich chybělo i povinné označení, které dle zákona musí vozidlo převážející odpad mít. Jednalo se pouze o administrativní nedostatky, řidiči byli poučeni o správném vyplnění doprovodného dokladu. Zjištěné nedostatky budou dále řešeny s odesilateli zásilek. Závažné porušení předpisů kontroloři nezjistili.

Tyto přeshraniční kontroly odpadů se konají pravidelně a jsou i součástí projektů sítě IMPEL ,,Prosazovací akce". Nyní probíhá další z těchto projektů, jehož se účastní 25 zemí a v rámci vykonávaných kontrol se v něm zjišťuje míra porušování evropské legislativy při přeshraniční přepravě odpadů a jsou uskutečňovány výměny inspektorů. V rámci předchozího projektu ,,Prosazovací akce", který probíhal v období od března 2012 do listopadu 2013 bylo provedeno přes 22 000 kontrol v celé Evropě a bylo zjištěno, že 35 % přeprav odpadů bylo v rozporu s nařízením o přepravě odpadů. Zjištěná porušení byla různá od administrativních nedostatků až po nelegální přepravy elektronického a komunálního odpadu.

Kontakt pro více informací:

Mgr. Pavla Sibřinová

Tisková mluvčí

Odd. zahraničních vztahů a komunikace s veřejností

Česká inspekce životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů