Čtvrtek, 18. dubna 2024

Odhalte tajemství geologie s Kamenožroutem

Odhalte tajemství geologie s Kamenožroutem

Všem středoškolákům, kteří mají rádi geologii, přinášíme dobrou zprávu: začíná zimní kolo korespondenčního semináře Kamenožrout. A hlavní cena pro úspěšné řešitele je víc než lákavá!

Prvního září 2014 začal už třetí ročník Kamenožrouta. V zimním kole si pro vás odborníci z Přírodovědecké fakulty UK a Geologického ústavu AV ČR připravili čtyři úkoly z různých oblastí geologie.

V první úloze se vydáte s geofyziky na pátrání po pozůstatcích dávno zaniklého hradu. Druhá úloha je vlastně malým konkursem do týmu speleologické expedice. Třetí vás pak zavede časoprostorovou smyčkou do devonu, kde prozkoumáte tehdejší faunu a flóru. Nakonec se podíváte na pláže vulkanického ostrova uprostřed Pacifiku, které kromě koupání a surfování nabízejí také spoustu geologických zajímavostí.

Zadání všech úkolů si můžete stáhnout jako PDF a hned se pustit do jejich řešení. Takže hledejte informace, ptejte se geologů, nastartujte mozkové závity - Kamenožrout se těší na vaše odpovědi do neděle 18. ledna 2015.

Korespondenční seminář je určen v první řadě středoškolákům. Zapojit se ale mohou geologičtí nadšenci jakéhokoliv věku.

alt: Na vítěze čekají knižní i jiné ceny. Na vítěze čekají knižní i jiné ceny.

Všichni úspěšní řešitelé (tedy ti, kteří získají alespoň 50 % bodů) získají diplom a věcné ceny. Navíc budou přijati ke studiu kteréhokoliv geologického oboru na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze bez přijímacích zkoušek. Věříme, že nemuset se v maturitním ročníku stresovat s přijímačkami na univerzitu bude pro budoucí geology tou hlavní výhrou v korespondenčním semináři Kamenožrouta :-)

Nejlepší řešitelé se také mohou těšit na exkurzi do Geologického ústavu AV ČR, do České geologické služby a na vybraná geologická pracoviště Přírodovědecké fakulty UK. Vědci jim rovněž nabídnou aktivní zapojení do výzkumu - formou odborné stáže v některé z těchto institucí.

Kromě korespondenčního semináře pořádá Kamenožrout i populárně-vědecké přednášky nebo exkurze na zajímavé geologické lokality. Podrobnější informace najdete na jeho webu a facebookové stránce.

alt: Nejlepší řešitelé budou moci absolvovat stáž na vybraném geologickém pracovišti. Nejlepší řešitelé budou moci absolvovat stáž na vybraném geologickém pracovišti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů