Pátek, 19. dubna 2024

V USA se v úterý koná klíčový summit OSN o klimatických změnách

V USA se v úterý koná klíčový summit OSN o klimatických změnách

V New Yorku se v úterý koná summit OSN o klimatických změnách, který svolal generální tajemník světové organizace Pan Ki-mun. Jednání se zúčastní více než 120 hlav států a vlád a podle OSN tak půjde o vůbec největší podobnou schůzku zabývající se změnami klimatu v historii. Státníci by na ní měli představit nové závazky, zásadní iniciativy a konkrétní kroky vztahující se k otázce změny klimatu. ČR bude zastupovat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Šéf OSN se nechal slyšet, že je potěšen tak vysokou účastí zástupců zemí z celého světa. "Svolal jsem na 23. září klimatický summit, abych podpořil politickou vůli a podnítil ambiciózní kroky reagující na změnu klimatu," uvedl Pan Ki-mun. "Pozval jsem vůdčí osobnosti vlád, měst, obchodu, finančnictví a občanské společnosti, aby ukázali, jak podporují změnu, o níž víme, že je nezbytná. Svět potřebuje vědět, co jednotlivé země už dělají pro snížení emisí skleníkových plynů," dodal.

Spolu s politiky by své nové závazky v boji s klimatickými změnami měli na summitu představit i zástupci soukromé sféry. "Čas běží a teď je na lídrech, aby nasměrovali svět k bezpečnější budoucnosti," řekl šéf OSN.

S klimatickými změnami souvisí i extrémní výkyvy počasí. Podle studie Norské rady pro uprchlíky, která byla zveřejněna jen týden před newyorským summitem, vyhnaly přírodní katastrofy minulý rok z domovů třikrát víc lidí než válečné konflikty. Konkrétně přišlo v důsledku záplav, hurikánů a dalšího řádění živlů o střechu nad hlavou 22 milionů osob.

"Přírodní neštěstí jsou podceňována. Je to ale hrozba, která postihuje desítky milionů lidí ročně," uvedl k tomu šéf rady Jan Egeland, který v minulosti pracoval jako koordinátor humanitární pomoci OSN. Vyzval proto politiky, aby otázku ztráty domovů v důsledku přírodních katastrof zařadili mezi své priority.

Mezivládní panel pro klimatickou změnu (IPCC) zveřejnil letos v dubnu zprávu, která je výsledkem práce více než tisícovky odborníků a ze které vyplývá, že svět nyní směřuje k tomu, že může být překročen limit oteplení o dva stupně Celsia. To je přitom hodnota, kterou státy stanovily jako mezní, aby svět nepocítil nejhorší dopady změny klimatu.

Pan Ki-mun také očekává, že každá ze zemí na nynějším summitu představí svou vizi, jak by se mělo postupovat, aby nárůst globální teploty zůstal do dvou stupňů Celsia.

Zpráva IPCC je hlavním vodítkem pro vlády při přípravě nové dohody o snižování emisí skleníkových plynů, která má být schválena v roce 2015 na konferenci v Paříži a vstoupit v platnost má v roce 2020. Cílem je snížit globální oteplování, které podle mezivládního panelu způsobuje především člověk. Šéf OSN doufá, že na jednání v New Yorku vlády této nové klimatické dohodě vyjádří podporu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů