Středa, 17. dubna 2024

Černých skládek v Lesích ČR neubývá, od roku 2011 zabraly 35 ha

Černých skládek v Lesích ČR neubývá, od roku 2011 zabraly 35 ha

Černých skládek v lesích spravovaných státním podnikem Lesy České republiky (LČR) neubývá. Za poslední tři roky lidé v lesích podniku založili 2210 černých skládek o celkové rozloze 35 hektarů. Náklady na likvidaci skládek podnik za poslední tři roky vyčíslil zhruba na sedm milionů korun. ČTK to dnes řekl jeho mluvčí Zbyněk Boublík. Podniku patří asi polovina lesů v zemi.

V roce 2011 podnik evidoval 850 černých skládek, předloni 635 a loni 725. Černých skládek neubývá přesto, že města a obce zřizují sběrné dvory a roste i počet kontejnerů na tříděný odpad. "Optimističtí rozhodně nejsme. Stav v jednotlivých letech kolísá, jednou je skládek více, podruhé méně. Mírně pozitivně můžeme hodnotit snad jen skutečnost, že se na skládkách neobjevoval nebezpečný odpad, v naprosté většině šlo o odpad směsný - komunální," uvedl generální ředitel LČR Daniel Szórád.

Původce odhozených odpadků v lesích či zakladatele černých skládek v lesích se daří odhalit jen v řádech jednotek procent, uvedl Boublík. Původce černé skládky může dostat pokutu až 50.000 korun. Podle zákona o odpadech musejí černé skládky likvidovat vlastníci pozemků na náklady původce. Hlavní tíha nákladů na odstranění černých skládek tak leží na podniku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů