Pátek, 29. března 2024

Od července budou obyvatelé Č.Budějovic dýchat čistší vzduch

Od července budou obyvatelé Č.Budějovic dýchat čistší vzduch

Od července příštího roku začnou obyvatelé Českých Budějovic dýchat čistší vzduch. Největší znečišťovatel ovzduší v Jihočeském kraji, Teplárna České Budějovice, tou dobou ukončí projekt odsíření obou uhelných kotlů za 428 milionů korun. Do ovzduší v posledních letech vypouštěla přes 443 milionů kilogramů chemických látek ročně. Nejvíce bylo oxidu uhličitého (CO2). Postup stavebních prací si mohou zájemci prohlédnout v sobotu o tradičním Dnu otevřených dveří, řekl dnes novinářům místopředseda představenstva Martin Žahourek.

"Stavba odsíření spalin, která je nejvýznamnější ekologickou investicí v historii teplárny, probíhá podle harmonogramu a nijak nenarušuje dodávky tepla a teplé užitkové vody," uvedl předseda představenstva Miroslav Houfek.

Kontrakt, podepsaný letos 6. února, zahrnuje vybudování zařízení na odsíření spalin uhelných kotlů K11 a K12 technologií mokré vápencové vypírky a také zařízení na snížení emisí dusíku u kotle K11. Po dokončení stavby v závěru roku 2015 se tak sníží emise oxidů síry o 80 procent a oxidů dusíku o 60 procent. V podstatě jde o instalaci velké, několikapatrové myčky vážící 160 tun a vysoké 35 metrů, kterou projdou všechny emise vypouštěné komínem.

Stavbu podle Žahourka negativně ovlivňuje počasí. Srpen, kdy se zakládala stavba na 17 metrů hlubokých pilotech, byl deštivý. Nyní je zase větrno, což omezuje práce jeřábu, který spouští do komína nové nerezové vložky.

Právě vnitřní rekonstrukce 120 metrů vysokého komínu, která by měla skončit do konce září, je nejdůležitější částí letošních prací. Dalším mezníkem bylo založení staveb, včetně základové desky. Instalována už byla zásobní nádrž na močovinu a také zařízení u kotle K11, redukující množství oxidů dusíku. Montovat se začaly ocelové konstrukce podpěr nových kouřovodů.

Radikální ekologická opatření po českých teplárnách vyžaduje nová evropská legislativa. Za rok teplárna spálí kolem 300.000 tun hnědého uhlí, jehož kvalita se stále snižuje. Při financování projektu společnost, kterou z 80 procent vlastní město, využije dotaci Státního fondu životního prostředí. Ta pokryje 30 procent nákladů. Podmínkou přidělení je, aby bylo dílo plně funkční ještě během roku 2015.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů