Pátek, 19. dubna 2024

Zelení v Brně navrhují změnu systému platby za komunální odpad

Zelení v Brně navrhují změnu systému platby za komunální odpad

Strana zelených v Brně se v následujícím volebním období zasadí o změnu systému platby za komunální odpad. Současný systém s paušálním poplatkem 670 korun na občana s trvalým bydlištěm je špatný, řekl dnes novinářům předseda brněnských zelených Martin Ander. Podle něj v Brně bydlí mnoho lidí, kteří odpad produkují, ale nehradí ho. Mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára ale uvedl, že současný systém funguje.

Nový systém by měl podle brněnských zelených docílit, aby za odpad platili také obyvatelé bez trvalého bydliště. Tím by se poplatek pro Brňany snížil. Brno eviduje necelých 400.000 poplatníků, kteří celkově hradí přes 250 milionů korun, uvedl Žára. Vedle dospělých jsou mezi nimi také senioři a děti, kteří platí méně.

"Paušální systém platby velká města nepoužívají, protože je pro ně nevýhodný. Zároveň na tom prodělávají i Brňané, protože by nemuseli platit tolik," zdůraznil Ander. Upozornil, že v Brně žije zhruba 40.000 až 50.000 lidí, kteří mají trvalé bydliště jinde. "Rádi bychom docílili toho, že poplatníkem nebude jednotlivý občan, ale majitel domu nebo bytu, a výše poplatku se bude odvíjet od toho, jak velký kontejner má k domu přistavený a jak často se vyváží," popsal Ander. U bytových domů by se o odpad staralo sdružení vlastníků stejně jako například o společné dodávky energií.

Podle zelených by to v konečném důsledku mohlo znamenat úsporu pro lidi. "Brno vybírá za odpad dostatečnou částku. Pokud by se rozložila mezi více lidí, výše platby by se pro každého snížila," poznamenal Ander.

Zelení zároveň chtějí občany motivovat k tomu, aby více odpad třídili. "Za likvidaci tuny směsného komunálního odpadu musí Brno zaplatit tisíc korun. Ročně má přitom zhruba 100.000 tun komunálního odpadu. Na druhé straně tunu vytříděného odpadu může prodat k dalšímu použití v průměru za 3000 korun," informoval Ander. Podle něj by Brno tříděním mohlo ušetřit při platbě za likvidaci odpadu a zároveň vydělat na prodeji vytříděného. "Lidé by měli na tříděný odpad pytel s čárovým kódem a pak by mohli dostat ještě slevu z poplatku za komunální odpad. Někde už to zavedli a lidé ročně ušetří i více než stokorunu," dodal Ander.

Magistrát zatím změnu nezvažuje. "Máme zavedený systém, který funguje. Vše bude otázkou další diskuze, jak se systém může vyvíjet, ale nebylo by rozumné chtít například po studentech, aby v Brně platili za odpad," řekl mluvčí magistrátu Žára.

Lenka Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů