Čtvrtek, 18. dubna 2024

Pan Ki-mun vyzval svět ke změně kurzu kvůli globálnímu oteplování

Pan Ki-mun vyzval svět ke změně kurzu kvůli globálnímu oteplování

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dnes při oficiálním zahájení klimatického summitu v New Yorku vyzval svět ke změně kurzu tváří v tvář globálnímu oteplování, které podle něj ohrožuje mír i prosperitu. Americký prezident Barack Obama během setkání prohlásil, že jeho země chce ve snaze o ekologicky šetrnou ekonomiku chce hrát vůdčí roli spolu s Čínou. Historicky největší schůzky ke klimatickým změnám se účastní více než 120 světových politiků včetně českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který ujistil o plnění klimatických závazků ČR.

Z jednodenního summitu na pravidelném zasedání Valného shromáždění OSN má vzejít rámcový návrh nové globální smlouvy o boji proti klimatickým změnám. Ta má být připravena příští rok.

"Změna klimatu ohrožuje těžce vydobytý mír, náš blahobyt a šance pro miliardy lidí. Je to hlavní úkol dneška. Naše reakce rozhodne o budoucnosti. Potřebujeme každou ruku," prohlásil Pan. Změna podnebí podle něj představuje pro lidstvo historicky největší výzvu. "Lidské, ekonomické a ekologické náklady klimatických změn budou brzy neúnosné," dodal.

"Dnes musíme svět dostat na jiný kurz," zdůraznil a vyzval všechny vlády, aby do pařížského klimatického summitu na konci příštího roku daly "vážné přísliby" ohledně snižování emisí oxidu uhličitého (CO2).

Šéf Bílého domu prohlásil, že se během schůzky s čínským prvním vicepremiérem Čang Kao-limem shodli na tom, že jejich země se mají v otázce boje s globální změnou klimatu chopit vůdčí role. USA a Čína jsou největšími světovými znečišťovateli ovzduší skleníkovými plyny, dosud však v aktivitě směřující k jejich snižování zaostávaly zejména za evropskými zeměmi.

Žádný stát nyní nesmí zůstat stranou, aby naše děti nežily ve světě, který již nebudou schopny dát do pořádku, řekl Obama. Zároveň apeloval na přijetí ambiciózní dohody, v níž by se podle něj měly k rozhodným krokům zavázat i rozvíjející se ekonomiky. Spojené státy podle prezidenta dodrží svůj cíl a do roku 2020 sníží emise oxidů uhlíku o 17 procent oproti hodnotám z roku 2005.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso dnes v New Yorku slíbil, že EU dodrží svůj závazný cíl snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 o 40 procent oproti roku 1990 a využívat k výrobě elektřiny z 27 procent obnovitelné zdroje. "V tomto rozhodujícím boji neselžeme," ujistil Barroso. Rozvojovým zemím pak přislíbil pro příštích sedm let subvence na podporu získávání energie z obnovitelných zdrojů ve výši tří miliard eur (téměř 83 miliard korun).

Podle Zaorálka se Česku daří plnit klimatické závazky na národní i mezinárodní úrovni. Země od roku 1990 snížila emise skleníkových plynů o více než třetinu, čímž překonala závazek stanovený Kjótským protokolem a tímto směrem bude pokračovat, aby dodržela požadavky klimatických a energetických balíčků EU, uvedl šéf české diplomacie. Praha podle něj rovněž přispívá ročně částkami v řádech milionů eur na podporu ekologicky šetrných projektů v rozvíjejících se zemích Asie či Afriky. "V tomto ohledu mám to potěšení oznámit, že Česká republika je připravena v příštích dvou letech přispět 5,5 milionu dolarů do Zeleného klimatického fondu," prohlásil Zaorálek. Nově vytvořený fond slouží právě k financování klimatických opatření v rozvojovém světě.

U příležitosti summitu dnes Program OSN pro životní prostředí (UNEP) oznámil spuštění iniciativy Partnerství pro efektivní spotřebiče a zařízení. Jejich širší používání by mohlo snížit celosvětovou spotřebu elektřiny o více než desetinu a navíc uspořit 350 miliard dolarů. Globální emise CO2 by se tím daly snížit o 1,25 miliardy tun za rok, uvedl UNEP.

Vlády i firmy dnes na okraj summitu ve společné deklaraci rovněž přislíbily, že do roku 2030 přestanou s mýcením lesů a opět zalesnění plochu 350 milionů hektarů, což je víc než rozloha Indie.

IPCC v dubnu publikoval závěry práce více než tisícovky odborníků, z nichž vyplývá, že svět směřuje k vyššímu oteplení než o dva stupně Celsia. To je přitom hodnota, kterou státy stanovily jako mezní, aby svět nepocítil nejhorší dopady změny klimatu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů