Pátek, 19. dubna 2024

Zelení: v USA proběhl zásadní klimatický summit, české politiky téma nezajímá

Zelení: v USA proběhl zásadní klimatický summit, české politiky téma nezajímá

Strana zelených (SZ) je znepokojena minimálním zájem českých politických špiček o klimatický summit, který se konal 23. září v New Yorku. Změna klimatu přitom představuje jednu z nejvážnějších hrozeb současnosti, která si vyžaduje plné nasazení politiků a otevřenou veřejnou diskusi.


Klimatický summit, kterému předcházel celosvětový pochod na ochranu klimatu čítající jen v samotném New Yorku na 310 000 lidí, byl iniciativou generálního tajemníka OSN Ban Ki-Moona. Ten si od něj slibuje posun ve vnímání jednoho z nejzásadnějších globálních problémů. Summit představuje silný impuls pro konferenci o klimatu v Paříži v roce 2015, na kterém se předpokládá sjednání nové globální dohody zavazující státy ke snižování emisí CO2.


"Zelení dlouhodobě upozorňují na předpokládané dopady změny klimatu, které byly naposledy potvrzeny v 5. hodnotící zprávě Mezivládního panelu pro změny klimatu. Většina delegací vzala klimatické setkání velice vážně a do New Yorku vyslala hlavy států. Česko však reprezentuje pouze ministr zahraničí. V domácí politice se navíc o tématu v posledních letech téměř přestalo mluvit. Bohužel k nám nedošel ani nedělní celosvětový pochod za ochranu klimatu," uvádí Jana Drápalová, 1. místopředsedkyně zelených.


Boj se změnou klimatu i na vnitropolitické úrovni přitom není pouze ekologickou, ale také bezpečnostní nutností. Dovoz fosilních paliv z Ruska či zemí Blízkého východu představuje stále rostoucí strategické riziko. Čeští politici se mohou inspirovat ve Finsku, které přijalo zákon snižující závislost země na fosilních palivech na pouhou pětinu. V ČR zatím zůstává u slibu v programovém prohlášení vlády. Je nezbytné urychleně přípravit návrh zákona omezujícího spotřebu fosilních paliv tak, aby bylo možné jej přijmout ještě před klimatickou konferencí v Paříži.


"Zelení vyzývají všechny členy vlády i parlamentu ČR, aby věnovali klimatické změně adekvátní pozornost, zvýšili úsilí v boji s jejími následky a napravili tak podcenění tohoto problému minulými vládami. SZ v tomto ohledu vítá obnovení Rady vlády pro udržitelný rozvoj (RVUR) a žádá její důslednější zaměření na boj s klimatickou změnou včetně vytvoření specializovaného výboru . Takové kroky mohou vést k vyššímu zájmu veřejnosti nejen o klimatickou změnu, ale také o širší otázky životního prostředí v ČR," dodává Milan Šimoník, energetický expert SZ.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů