Čtvrtek, 28. března 2024

Ministr Brabec schválil ve čtvrtém balíku dotace pro další projekty ze zásobníku

Ministr Brabec schválil ve čtvrtém balíku dotace pro další projekty ze zásobníku

Ministr Richard Brabec pokračuje ve zrychleném čerpání peněz z dobíhajícího Operačního programu Životní prostředí. Podepsal nyní dotace už pro čtvrtou vlnu kvalitních projektů z tzv. zásobníku. Šanci na realizaci tak dostává dalších 10 projektů s celkovou výší podpory z peněz EU ve výši 24 mil. Kč. Žadatelé o dotaci musí ovšem projekty stihnout profinancovat ještě do konce letošního roku.

Ministr Brabec dnes podepsal už čtvrtý balíček žádostí vyjmutých ze zásobníku projektů, u kterých se žadatelé přihlásili na Státním fondu životního prostředí ČR, že mají zájem pokračovat v jejich realizaci. Jedná se opět o kvalitní projekty, které v už proběhlých výzvách skončily s nižším bodovým ohodnocením takzvaně pod čarou. Na jejich realizaci tehdy nebyly peníze.

,,Jsem rád, že mohu, teď už ve 4. kole, dát šanci dalším projektům, které přispějí ke zlepšení kvality života zejména ve městech, kde pomůžou například snížit prašnost. Tentokrát se jedná o 10 projektů s celkovou podporou z evropských peněz zhruba 24 milionů korun. Schválené projekty zahrnují zejména nákup kropicích a čisticích vozů nebo techniky, které přispějí ke zlepšení ovzduší,"říká ministr Richard Brabec.

Státní fond životního prostředí ČR zaručuje žadatelům, jejichž projekty jsou vyjmuty z tzv. zásobníku, že finanční podporu získají, pokud splní jednoduchou, ale o to důležitější podmínku: a to, že profinancují svůj projekt letos. ,,Vzhledem k času, který zbývá, je nezbytné využít všechny nástroje, které nabízí Operační program Životní prostředí, a to zejména možnost aplikace zálohových faktur,"zdůrazňuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Poslední žádost o platbu je třeba dodat na Fond do konce letošního přijímání žádostí o platbu. Ke splnění tohoto požadavku je možné využít i institutu zálohových plateb - prolink na www.opzp.cz.

Tabulku schválených projektů najdete na této webové adrese: www.opzp.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů