Středa, 24. dubna 2024

Ke schválené novele zákona o odpadech se chystají vyhlášky

Ke schválené novele zákona o odpadech se chystají vyhlášky

Zástupci měst a obcí, odpadové firmy i ekologové požadují po ministerstvu životního prostředí (MŽP), aby schválenou novelu zákona o odpadech zpřesnilo vyhláškami. Podle nich kvůli novele, kterou v úterý v noci i přes opakovanou kritiku odborníků přijala Sněmovna, může citelně zdražit odpadové hospodářství. Nedořešený je například prý zákaz skládkování nebo zabezpečení skládek. Novela tak podle nich výrazně změní směr odpadového hospodářství České republiky. Vyplývá to ze zjištění ČTK.

Novela také požaduje, aby se od příštího ledna zavedl ve městech a obcích tříděný sběr kovů a zejména bioodpadů, aniž by zatím byl stanoven rozsah povinného třídění. "Nemáme úplně představu, co změnami ministerstvo zamýšlelo, není to v praxi proveditelné," řekl dnes ČTK starosta Velkého Oseku Pavel Drahovzal, který je členem předsednictva Svazu měst a obcí ČR.

Svaz měl největší připomínky k systému sběru biologicky rozložitelného odpadu. Obce sice mohou odpad od občanů vybrat, zatím ale neví, jak s ním dál naložit a kolik to bude stát. "Zatím nám také nikdo neřekl nějakou ekonomickou analýzu zavedení povinného systému sběru bioodpadů," dodal Drahovzal. Odhady hovoří o výdajích v řádu desítek milionů korun navíc.

Podle ekologického Hnutí Duha přijatý zákon vyhovuje pouze těm, kteří chtějí odpady spalovat a stavět veřejností odmítané a drahé spalovny. V tiskové zprávě dnes připomnělo, že povinné spalování komunálních odpadů nevyžaduje ani evropská legislativa. Česká asociace odpadového hospodářství uvedla, že na chybnou novelu mohou nejvíce doplatit obce a jejich občané, a to i kvůli pravděpodobnému zvýšení nákladů na odpadové služby. "Výši dopadů lze bohužel jen odhadovat, a to z důvodu, že tak zásadní změna legislativy dopadající prakticky na všechny občany, neprošla standardním legislativním procesem," píše na svém webu.

Ministerstvo už některé vyhlášky, které vyjasní rozsah změn, připravuje. "Ministerstvo aktuálně pracuje na vyhlášce ke sběru biologicky rozložitelného odpadu (BRO), která by měla být připravena v průběhu října a budeme ji následně projednávat zejména se členy Rady pro odpadové hospodářství. Vyhláška stanoví podmínky pro sběr veškerého BRO, jak rostlinného, tak živočišného," řekla ČTK mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Podle ní bude na obcích, jak se rozhodnou, který systém sběru si v první fázi zvolí, a to obecně závaznou vyhláškou. MŽP už obcím slíbilo, že v říjnu připraví návrh obecní vyhlášky pro systém bioodpadu sběru BRO. Úřad také chystá během zimy podle mluvčí další vyhlášku, která stanoví jaké odpady lze použít na technické zabezpečení skládek. Po roce 2024 se bude jinak nakládat se směsnými komunálními odpady, má se jejich skládkování zakázat. K této změně se zatím podle MŽP vyhláška připravovat nebude.

Sněmovna v úterý ale neschválila zákaz výkupu veškerého sběru (papíru, kovů i dalšího odpadu) od fyzických osob, což navrhovali senátoři. Ministerstvo chce problémy s kriminalitou v souvislosti s výkupy kovů řešit jinak. Odeslalo proto na začátku září do připomínkového řízení, které končí v pátek, další vyhlášku, jež od 1. ledna zakáže výkup kovů od fyzických osob takzvaně za hotové.

"Věříme, že takové opatření v kombinaci s vyšší kontrolou sběren výrazně zkomplikuje ilegální výkup kovů a sníží kriminalitu s ní spojenou," uvedl ministr Richard Brabec (ANO). Do půl roku by se vše mělo vyhodnotit a pak případně zpřísnit v rámci nového zákona o odpadech, který se aktuálně připravuje na MŽP. S vyšší kontrolou sběren chce Brabec posílit kompetence kontrolních orgánů, například České inspekce životního prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů