Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obce neví, co se zatoulanými psy,často je vozí do jiných katastrů

Obce neví, co se zatoulanými psy,často je vozí do jiných katastrů

Řada obcí, které neví co se zatoulanými psy, to řeší tak, že je převáží do jiného katastru, kde se o ně musí postarat jiný starosta. Podle obcí ale počty psů bez pána rostou, zejména nyní před zimou, a nikdo tento problém neřeší. Starostové se obávají toho, že si nakonec vzhledem k současným právním normám budou muset brát psy domů. ČTK to zjistila od několika starostů z Plzeňska.

"Velký problém je v úpravě nového občanského zákoníku, podle níž musí psa odevzdat nálezce na obci. Ale kam ho má starosta dát," řekla právnička Svazu měst a obcí Ludmila Němcová.

Podle starosty Němčovic na Rokycansku Karla Ferschmanna je nový občanský zákoník hodně nejasný a Němčovice požádaly ministerstvo spravedlnosti o výklad. Zatímco dříve přešel pes po šesti měsících do vlastnictví obce, nyní by se o něj měla podle právníků starat jako o věc nalezenou tři roky. "Měli bychom ho nechat ocenit a jeho nálezci vydat nálezné," uvedl. Starostové se shodli na tom, že funguje odvézt psa o pár kilometrů dál.

Útulky jsou podle starostů přeplněné. Plzeň má sice areál pro 130 psů, ale podle Ferschmanna je problémem tam dostat psa z venkova. Navíc je trvale plný a zvířata se tam pomalu obměňují.

Němčovice si proto před lety postavily vlastní útulek, jehož kapacita se na podzim zvýší na 40 psů. Daří se jim zvířata udávat. "Vozí nám psy od Nepomucka (Plzeň-jih) po Nýřany (Plzeň-sever). Většina obcí ale nechce za psy platit," uvedl. Útulek tak financují obce místního mikroregionu, dárci a lidé, kteří si zaběhnutého psa vyzvednou.

"Lidé se teď zbavují psů šíleným způsobem," řekl Ferschmann. Podle starosty Dolní Lukavice Vítězslava Opálky měli už v malé obci za Plzní 15 volně pobíhajících psů. "Je obrovský problém je někam udat," uvedl. Podle Opálky i Ferschmanna problém nikdo neřeší. "Aby se starostové nedostávali do situace, že si je budou muset brát domů," uvedli. Starosta Dobřan Marek Sýkora dodal, že už mu dokonce volali lidé, kteří se ho ptali, co město udělá s právě narozenými kočkami.

"Někde psy chytají hasiči, někde strážníci, někde starostové. Podle mě by to měla řešit policie, která má odborné psovody," řekl starosta Tlučné Stanislav Volf. Dodal, že obec, která si najme soukromou odchytovou službu, může pak "kdekdo žalovat". Podle Ferschmanna mohou odchytávat zatoulané psy jen pracovníci po týdenním školení na veterinární fakultě v Brně. "Hasiči se mohou dostat do konfliktu s veterinární správou. Problém může mít i nevyškolený policista," řekl.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů